Connect with us

COVID-19

TURISTIČKA PRIVREDA: Bez brze vakcinacije nema ni turističke sezone

Published

on

Naredna ljetnja turistička sezona biće jako teška, ali neće biti gora od prošlogodišnje, smatraju sagovornici Dana, koji godinama posluju u turizmu.

Procjene Vlade da će predstojeća sezona biti na 50 do 55 odsto 2019. godine smatraju nerealnim, tačnije da takav rezultat zavisi od epidemiloške situacije i procesa vakcinacije.

Ukoliko se epidemiološka situacija popravi i veći dio populacije vakciniše do 1. maja, time bi se stvorili preduslovi za značajno bolju ljetnju sezonu od prošlogodišnje.

Direktor turističke agencije Mac sun Dragan Ivančević je kazao da će ovo biti teška sezona, posebno za organizovani turizam, te da je teško očekivati velike rezultate od sezone.

“Ako u predsezoni stane epidemija, onda bi se moglo očekivati da u toku sezone bude individualnih gostiju, da se otvore tržišta poput regiona i Rusije. Sa ostalih tržišta teško je za očekivati ozbiljnije dolaske, jer nema ugovorenih čartera niti organizovanih dolazaka turoperatora”, izjavio je Ivančević za Dan.

Prema njegovim riječima, sezona će dosta zavisiti od procesa vakcinacije.

“Potrebno je kroz vakcinaciju da obezbijedimo zaštitu građana i turista. Da se do kraja aprila završi proces vakcinacije i zaštite i turisti i građani. Iluzorno je očekivati ozbiljnije brojke od turizma na distanci. Turizam ne može ozbiljno da se razvija na socijalnoj distanci”, kazao je Ivančević i dodao da u Crnoj G ori mora da se obezbijedi potpuna zdravstvena bezbjednost turista i naših građana.

Još jedna turistička sezona kao što je bila 2020. godine, bila bi, kako je naveo, pogubna za turizam.

“Pitanje je hoće li se sačuvati turistička preduzeća i radna mjesta, jer je postojeća pomoć od države nedovoljna da se sačuvaju radna mjesta i kompanije. Ne postoji kompanija u turizmu koja može preživjeti još jednu sezonu kao što je bila prošlogodišnja. Ko se bavi isključivo turizmom ne može preživjeti dvije loše sezone. Ne bi mogao preživjeti i sa izdašnom pomoći države, a ne simboličnom kakva je bila do sada”, poručio je Ivančević.

Bivši potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve i dugogodišnji turistički radnik Ilija Armenko smatra da će ova godina takođe biti katastrofalna, ali da će ljetnja sezona biti bolja od prošlogodišnje.

“Epidemiološka situacija kod nas je katastrofalna i sve zavisi od vakcinacije. Sezonu bismo spasili kada bi na mjesec dana sve zatvorili i granice i kafiće, sve, a u tom periodu se masovno vakcinisali i da poslije toh perioda izađemo iz ovog čuda. Jer ko će doći u Crnu Goru ako ima najveći broj zaraženih po glavi stanovnika”, istakao je Armenko.

On ne može da vjeruje da država ne može da spasi sezonu.

“Vlada očekuje da sezona bude na nivou od 50 do 55 odsto 2019. godine. To je nemoguća misija. Može da bude bolja od prošle za 30 do 40 odsto, ako nam dođu gosti iz regiona, ali da bude polovina od 2019. godine nema šanse. Da smo epidemiološki jaki, možda bi i moglo, ali dok je ovakvo stanje nema šanse”, poručio je Armenko.

On, za razliku od Ivančevića, smatra da ugostitelji mogu preživjeti još jednu ovakvu sezonu.

“Ako nemamo dovoljno zaliha da preživimo dvije godine, onda kakvi smo to bili ugostitelji u prethodnom periodu. Dio ugostitelja ima para”, rekao je on.

Sezona će, kako je kazao, biti „na kašičicu”. Dodao je i da su to, nažalost, predviđanja i njegovih kolega.

Ivančević je kazao da su trenutno svima usta puna održivog turizma, a sadašnje stanje se može nazvati neizdrživi turizam.

“Ovo je za turističke radnike neizdrživi turizam”, poručio je on.

Nedostatak Montenegroerlajnza i neizvjesnost oko nove avio-kompanije i kada će početi da leti, takođe, dodatno komplikuje situaciju, jer su mnogi turoperatori bili naslonjeni na našu avio-kompaniju

“Problem je i kako da se sačuvaju turistička preduzeća i radna mjesta, jer je postojeća pomoć od države nedovoljna da sačuva radna mjesta i život kompanija. Ako kompanije odu u stečaj i izgube se ljudski resursi, treba nam puno godina da stvorimo minimum kvaliteta koji bi bio konkurentan”, ocijenio je Ivančević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije