Connect with us

COVID-19

VLADA: Pooštrene mjere za Mojkovac, Nikšić i Bijelo Polje

Published

on

Vlada Crne Gore odlučila je danas da pooštri važeće mjere u Bijelom Polju, Mojkovcu i Nikšiću, ali od lokdauna neće biti ništa jer granice ostaju otvorene. To znači da se Vlada uzda u poštovanje mjera koje su na snazi.

“Nove mjere protiv koronavirusa biće na snazi od 18. do 24. marta, a odnose se na zabranu pored važeće zabrane ulaska i izlaska iz Podgorice, Cetinje, Budve, Nikšića, Herceg Novog, Ulcinja, Bara, Kotora, Pljevalja, na opštine Bijelo Polje i Mojkovac”, saopštila je epidemiološkinja Marija Božović.

Državni sekretar Borko Bajić je kazao da na osnovu mjera koje je predložio IJZ, odlučeno da se ide na pooštravanje mjera za Nikšić, Mojkovac i Bijelo Polje.

“Mjere se odnose na zatvaranje rada ugostiteljskih objekata dok ostali koji prodaju neprehrambene proizvode nastavljaju da rade”, kazao je Bajić.

On je dodao da je predviđeno da mjere traju po nedjelju dana i u zavisnosti od epidemiološke situacije i ocijenio je veoma složenom.

PLAN VAKCINACIJE

Upitan kakav je plan vakcinacije za naredne dvije ili tri sedmice, Bajić je kazao da je sistem. organizovan tako da predstavnici domova zdravlja primaju poziv preko platforme za vakcinaciju.

“Imamo veliku opterećenost ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, međutim to se dobrom valorizacijom kadra postiže. Očekujemo da će se zakazivanjem riješiti probleme koji se stvaraju u zdravstvenim ustanovama”, objasnio je on.

Bajić je visoku stopu smrtnosti objasnio velikim stopama zaražavanja novim sojevima koronavirusa koji su brže prenose.

“Tako se povećava broj zaraženih, pa broj hospitalizivanih a samim tim i broj umrlih” rekao je Bajić.

STIŽE 30.000 DOZA KINESKE VAKCINE

Bajić je kazao i da je do sada distribuirano oko 7 hiljada doza Sputnjik V vakcine a u toku je distribucija 30.000 doza Sinofarm vakcine u svim domovima zdravlja.

“U ovom trenutku je aplicirano 5730 doza vakcina”, kazao je Bajić.

Epidemiološkinja Božović je dodala da distribucija vakcina teče spram veličini populacije odnosno da opštine dobijaju onoliko doza koliko je to predviđeno u skladu sa brojem stanovnika.

DOZVOLJENI TRENINZI

Bajić je rekao da je jasno je kome su dozvoljeni treninzi – profesionalnim sportistima koji se takmiče i redovno testiraju.

“Što se tiče domova zdravlja u kojima su distribuirane vakcine, Ministarstvo zdravlja nedjeljno dva puta održava onlajn sastanke. Vakcinacija je počela u cijeloj Crnoj Gori u prioritetnim grupama. Ako mislite na to da li je krenula imunizacija grupe starijih od 80 godina, stav je bio da se što prije krene sa tim. To zavisi od broja prijavljenih pacijenata”, kazao je Bajić.

Božović je kazala da u Budvi i Tivtu imamo situaciju koja svima treba da služi za primjer.

“Samo zaključavanje nije dovelo do pada broja oboljelih. Do pada je dovelo poštovanje mjera”, kazala je ona.

RASTE BROJ ŽIVOTNO UGROŽENIH

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić kazao je da je u KCCG na današnji dan hospitalizovano ukupno 149 pacijenata od kojih je 86 životno ugroženo.

On je kategorički ustvrdio da nema nestašice medicinskog materijala u toj ustanovi, već da se prvenstveno odnosila na maske, rukavice i zaštitne kape.

“Međutim, brzo je dolazilo do nadoknađivanja tog materijala”, naveo je on.

Što se tiče ljekova, kako tvrdi Terzić, sigurno nije bila nestašica u KCCG.

Dodao je da je KCCG dobro popunjen što se tiče ljekarskog kadra.

“Sa povećanjem broja pacijenata uključili smo kolege specijaliste u sistem liječenja, koji su se dobro snašli tako da nema govora o tome da fali ljekara ili medicinskog osoblja”, zaključio je Terzić.

 

Zanimljivo je da presu nije prisustvovala ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije