Connect with us

COVID-19

VAKCINA SPUTNJIK V: Efikasna 91,6 odsto, istraživanje sprovedeno na 20 hiljada volontera

Published

on

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V pokazala se 91,6 odsto efikasnom u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazuju rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Naučnici kažu da ovakav rezultat u kasnoj fazi kiliničkih ispitivanja znači da na svijetu postoji još jedna efikasna vakcina protiv Kovida 19 i da je donekle opravdana odluka Moskve da vakcinu stavi u upotrebu prije nego što su završena testiranja.

Kliničko istraživanje je sprovedeno na 19.866 volontera, od kojih je četvrtini dat placebo, rekao je vodeći naučnik Gamaleja instituta Denis Logunov, prenosi Glas Amerike.

Rezultati pokazuju da su dvije doze vakcine, primljene u razmaku od 21 dana, 91,6 odsto efikasne protiv Kovida 19.

Pokazalo se da je vakcina kod starijih od 60 godina efikasna 91,8 odsto i da nema ozbiljnih nuspojava. Rezultati ukazuju da je vakcina čak 100 odsto efikasna u slučajevima umjerenog i težeg oblika bolesti, što se pokazalo na 78 ispitanika.

“Razvijanje vackine Sputnjik V kritikovano je zbog manjka transparentnosti”,  rekao je profesor Ijan Džons sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti.”Ali, rezultat koji je sada objavljen je jasan i u skladu je sa naučnim principima”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije