Connect with us

Vakcina

MAKRON AMERICI I EVROPSKOJ UNIJI: Šaljite što prije 13 miliona doza vakcina u Afriku

Published

on

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je da Evropa i SAD pošalju što je prije moguće 13 miliona doza vakcina protiv koronavirusa Africi kako bi kontinent mogao vakcinisati svojih 6.5 miliona djelatnika u zdravstvenoj njezi.

“Ako mi Evropljani, Amerikanci, budemo isporučili što je prije moguće tih 13 miliona doza, to govori o našoj vjerodostojnosti, ali ako danas ovdje najavimo milijarde i oni dobiju doze za šest mjeseci, naši afrički prijatelji će kupiti doze od Kineza, od Rusa, a snaga Zapada neće biti realnost”, kazao je na virtualnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu nakon što je sličnu poruku poslao i na samitu G7 nešto ranije.

U zajedničkom saopštenju sa G7 čelnici su rekli da u ovoj godini žele ostvariti zaokret u multilateralizmu, primjenjujući ga najprije na pandemiju.

Rekli su da će više nego udvostručiti zajedničku pomoć u vakcinisanju, na 7.5 milijarda dolara, putem UN-ovog programa Covaxa koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u koju se Vašington vratio nakon gromoglasnog odlaska o kojem je odlučio Donald Tramp.

EU poduplala svoju pomoć

Osim SAD-a, i Evropska unija udvostručila je svoju pomoć na milijardu eura, a Njemačka je izdvojila nova sredstva.

Zahvaljujući ovom programu, ove godine bi cjepivo za covid-19 trebalo dobiti 20 posto stanovnika u gotovo 200 zemalja i teritorija koji sudjeluju u njemu, a obuhvata mehanizam finansiranja koji će omogućiti devedeset dvjema zemljama sa niskim i sa srednjim prihodom da dobiju pristup dragocjenim dozama.

Velesile su više-manje uspješno počele kampanje masovnog vakcinisanj protiv koronavirusa, ali su siromašnije zemlje zasad ostale po strani. Bogate zemlje naručile su velike količine doza, ne znajući je li vakcina zaista djelotvorna, ali s obzirom na planirane količine, čini se da će imati stotine miliona doza viška.

“Ovo je svjetska pandemija i nema koristi da neka zemlja ide naprijed, moramo napredovati zajedno. Želimo biti sigurni da ćemo naše vakcine raspodijeliti širom svijeta po nabavnoj cijeni i da će se svi moći vakcinisati”, rekao je britanski premijer Boris Džonson, čija zemlja predsjeda G7, otvarajući sastanak.

Ovo je prvi sastanak G7 od aprila 2020. jer je sastanak na vrhu, na kojem je trebao sudjelovati Donald Tramp, otkazan zbog epidemije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije