Connect with us

Vakcina

SZO: Poziv na pravednu distribuciju vakcine, ne samo bogatim državama

Published

on

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je nacionalne vlade, u povodu prve godišnjice pojave koronavirusa u Kini, da se postaraju da vakcine budu dostupne svim rizičnim grupama svuda, a ne samo u bogatim zemljama.

Tedros Adanom Gebrejesus zatražio je da se prikupe 4 milijarde američkih dolara za kupovinu vakcine protiv covida-19 koja će biti distribuisana u zemljama sa niskim i srednjim primanjima putem sistema COVAX.

“To je izazov koji nas očekuje u novoj godini”, rekao je u videoporuci objavljenoj dan prije prve godišnjice prijave prvih slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka iz Pekinga.

“Vakcine pružaju veliku nadu da će se preokrenuti tok pandemije. Ali da bi se zaštitio svijet, moramo osigurati da se vakcinišu svi ljudi koji su rizični svuda a ne samo u zemljama koje mogu priuštiti vakcine”, rekao je.

Pozvao je i na suzbijanje teorija zavjere i napada na nauku. “Izbor je lak”, rekao je, i svijet “može proći posljednje kilometre ove krize zajedno, međusobno se pomažući, od pravedne raspodjele vakcina do pružanja tačnih savjeta, saosjećanja i njege” svima kojima su potrebni.

COVAX, inicijativa čiji je cilj pravedan pristup vakcini protiv covida-19 za siromašne zemlje, objavio je 18. decembra da je sklopio ugovore za gotovo dvije milijarde doza, gotovo udvostručivši svoje zalihe, a prve isporuke očekuju se početkom iduće godine.

 

SZO u januaru stiže u posjetu Kini

Međunarodno izaslanstvo SZO-a posjetiće Kinu u prvoj nedjelji januara kako bi istražilo porijeklo virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Vuhanu u decembru 2019.

Od tada se u svijetu zarazilo više od 81.84 miliona ljudi, a umrlo je 1.788.443, po podacima Rojtersa.

“Vjerovatan scenario je da će virus postati još jedan endemičan virus, virus koji će u određenoj mjeri biti prijetnja, ali jako slaba u kontekstu efikasnog globalnog programa vakcinisanja”, rekao je u ponedjeljak Majk Rajan, SZO-ov stručnjak za vanredne situacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije