Connect with us

COVID-19

VUČIĆ O VAKCINAMA: Sada gledaju na nas, očekuju sve od nas i dobiće to od nas

Published

on

Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da do kraja februara Srbija želi da vakciniše 15 do 20 odsto stanovništva, te dodao da u regionu druge zemlje još nijesu dobile nijednu dozu vakcine, i to ne njihovom krivicom, jer su se oslonile u potpunosti na Kovaks program EU.

“Sada gledaju na nas, očekuju sve od nas i dobiće to od nas”, najavio je Vučić u intervjuu njemačkom Bildu.

Na pitanje kako je Srbija, za razliku od EU, to tako brzo uspjela, on je kazao da je Srbija veoma rano vodila razgovore sa svima koji proizvode vakcine i koji žele da je nabave.

“Najprije smo platili dva miliona eura Briselu za razvoj vakcine. Poređenja radi Bugarska, koja je članica EU, platila je samo 100.000 eura. Pet miliona smo uplatili u Kovaks program Svjetske zdravstvene organizacije i EU”, objasnio je on.

Vučić je kazao da vakcine nijesu dobijene iz tog programa.

“Uvijek kada sam bio u Briselu i pitao za konkretne termine isporuke dobio sam odgovor – ”odmah, nakon što je mi budemo dobili u EU”. Tada sam znao da će biti veoma mnogo problema za moju zemlju. Zato smo započeli razgovore sa svim drugima, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i druge”, naglasio je on.

Na pitanje od koga je potom nabavio vakcine, Vučić je naveo Kinu, SAD i Rusiju.

“Morao sam pronaći s kim u kojoj zemlji moramo razgovarati – državno rukovodstvo, ali i tajne službe, šefovi policija, i naoružane snage. Pisao sam osam pisama kineskom predsjedniku Si Ðinpingu, a potom smo i razgovarali telefonom”, naglasio je on.

Vučić je rekao da je on nazvao kineskog predsjednika, jer mu je posao da pomaže građanima svoje zemlje.

“Možete zamisliti šta bi značilo za mene da nijesam mogao da isporučim”, dodao je on.

Na konstataciju da je Srbija kandidat za prijem u EU i pitanje da li je, sada u vezi nabavke vakcine, srećan što još nije dio Unije, Vučić je odgovorio “ne, ne povlačim takve zaključke”.

“Ne želim nikog da ljutim, ali mi smo obavili ovdje naš posao. Mogu vam samo reći da ne bih bio zadovoljan poslom nekog ako ne bi bilo dovoljno vakcina”, rekao je on.

Upitan ko je za njega bolji partner – Kina, Rusija ili EU, Vučić je ponovio da je Srbija na putu u EU, i da je to strateški put, a da to znaju i Moskva i Peking.

“Mi sarađujemo sa obje strane, moramo da živimo i moramo da preživimo. Licemjerno je da je, kada Srbija dobija investitore iz Kine, to za mnoge problem, iako sami imaju hiljadu puta veće trgovinske obrte sa Kinom nego naša zemlja”, dodao je on.

Upitan da li poštuje predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je zatvorio njegovog najoštrijeg kritičara Alekseja Navaljnog, Vučić je kazao da se neće miješati u bilo čije unutrašnje stvari.

“Mi nijesmo EU, nijesmo SAD, ni Njemačka. Moramo se brinuti sami o sebi, jer smo još uvijek siromašna zemlja”, podvukao je on.

Na pitanje da li mu je nebitan slučaj Navaljni, Vučić je odgovorio “brinemo se o našoj zemlji i gledamo na Rusiju kao na našeg prijatelja”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije