Connect with us

COVID-19

VUJOŠEVIĆ: Ubrzati vakcinaciju, pred kraj epidemije raste broj mrtvih

Published

on

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori nije nimalo dobra i vakcinaciju bi trebalo ubrzati, ocjenjuje za Radio Crne Gore epidemiolog u penziji Novica Vujošević.

Kaže da 19 prijavljenih nus pojava na “Sputnik V” vakcinu nijesu razlog za brigu.

Komentarišući visoku smrtnost, Vujošević kaže da broj umrlih pred kraj svake epidemije raste. Naglašava da je odgovornost na građanima, ali i na zdravstvenom sistemu, koji bi se morao bolje organizovati.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća je, podaci o broju inficiranih i preminuloh koji stižu od zdravstvenih valsti ne ohrabruju ocjenjuje epidemiolog u penziji Novica Vujošević.

“Situacija u Crnoj Gori ni najmanje nije dobra, mislim da je po stepenu organizovanosti društva, i broja zdravstvenih radnika, i uopšte kulturnog nivoa stanovništva da je to previše”, rekao je on.

Pri kraju epidemija uvijek raste broj umrlih

Epidemija traje godinu, a kako dodaje, građani su se opustili i ostvaruju sve više kontakata.

“Pri kraju epidemija uvijek raste broj umrlih, ima mnogo njih koji su uspješno bježali od epidemije, a u rizičnim su godinana, i oni izlaze, a kod ove bolesti indeks kontagioznosti je vrlo visok”, navodi VUjošević.

Krivicu ne snose samo građani koji često ne poštuju mjere, odgovornost je i na zdravstvenom sistemu, napominje Vujošević. Kaže da je rješenje u vakcinaciji koja bi trebalo da bude mnogo brža.

Imunizaciju treba intenzivirati, preporučuje on.

To što je 19´vakcinisanih u Crnoj Gori prijavilo nus pojave na Sputnjik vakcine, nije razlog za brigu.

“Malo crvenila, povišene temperature, malo otoka, normalno je kod vakcine. Nema te vakcine koja ne podstiče organizam da reaguje,” navodi Vujošević.

Zato iznenađuje slab odziv zdravstvenih radnika na vakcinaciju. Upitan zašto su građani skeptični Vujošević kaže.

“Crnogorac kad prima injekciju u najmanju ruku kao da ide da napada neki bunker”, našalio se Vujošević.

Izvor: Portal RTCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije