Connect with us

Dijaspora

ODLAZAK CRNOGORACA U AMERIKU: Hiljade pasoša izdato početkom XX vijeka

Published

on

Za odlazak u pečalbu u Ameriku i u druge krajeve svijeta Crnogorci su dobijali putne isprave – pasoše, koje je izdavalo Ministarstvo inostranih djela. Bila su to dokumenta štampana po svim međunarodnim propisima ispisana najčešće na francuskom ili engleskom jeziku.

Pavle Rovinski tvrdi da je od početka 1903. do septembra iste godine u Crnoj Gori izdato 4.620, a do kraja novembra oko 6.000 pasoša. Navodi se da je samo u januaru 1904. izdato 1.200 pasoša za Ameriku, a da je na kraju februara iste godine bilo izdato oko 8.000 putnih isprava.

U izvještaju iz kraja marta 1907. pominje se da je za nepuna tri mjeseca te godine izdato 4.444 pasoša.

Crnogorski pasoši izdavani su i mnogo ranije. Jedna od prvih sačuvanih putnih isprava u Crnoj Gori potiče iz 1798. a jasno je da ih je bilo i prije tog vremena. Potpisivali su ih Petar I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš, Vladika Rade.

Pri dobijanju pasoša za odlazak u Ameriku ljudi su se dovijali na razne načine. Tako je Petar Matov Drašković iskoristio rođakova dokumenta i otišao u Ameriku. Naime, 1905. godine došlo je do masovnog odlaska mladih Crnogoraca u Ameriku. Među njima je bio i Petar Matov. Sve je sredio za put. Na okupu je bila porodica i rođaci da ga isprate. Kad je trebalo da krene i stigne na brod u Kotorskoj luci, odjednom se predomislio i odustao. Tada mu je rođak rekao:
”Oćeš li mi dati tvoj pasađ (pasoš) da ja idem umjesto tebe. Tamo imam brata, lakše ću se snaći…” Ovaj mu je bez razmišljanja dao svoje putne isprave i poželio srećan put.

Izvor: Montenegrina.net / autor Vlado Gojnić

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije