Povežite se sa nama

Društvo

PODGORICA: Bratić, Srzentić, Milatović i Radulović odgovarali na pitanja studenata

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Razvijanjem mehanizama koji će dalje snažiti mlade i više ih uključivati u procese donošenja odluka, možemo doprinijeti razvoju njihovih potencijala i osigurati napredak cijelog društva, ocijenjeno je tokom Foruma „Pitaj ministra“.

Ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, i javne uprave, digitalnog društva i medija, Vesna Bratić i Tamara Srzentić, kao i ministri vanjskih poslova i ekonomskog razvoja, Đorđe Radulović i Jakov Milatović, razgovarali su danas sa oko 20 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori o pitanjima od značaja za njihovo obrazovanje i profesionalno usavršavanje, a razmijenjena su mišljenja i o aktuelnoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

Povodom obilježavanja 4. aprila, Dana studenata, Generalni sekretarijat Vlade je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvom ekonomskog razvoja, organizovao forum „Pitaj ministra“, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a u sklopu kojeg se afirmiše snažnija uključenost mladih u proces pristupanja EU.

U neformalnom razgovoru, ministri su predstavili rad resora na čijem su čelu i odgovorili na brojna pitanja studenata.

Studente je, iz resora ekonomskog razvoja, zanimala podrška preduzetničkim idejama studenata, kao i vizija razvojnog puta turističke privrede i unapređenje turističke ponude.

Sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija razgovarali su o funkcionisanju i mogućnosti podrške omladinskim medijima i digitalizaciji javne uprave.

U razgovoru sa ministarkom Bratić, studenti su razmijenili mišljenje u vezi sa programom stručnog osposobljavanja, stipendiranjem najboljih studenata, kreiranjem kulturnih sadržaja, saradnjom sa institucijama kulture, kao i mogućnostima za povećanje studentskih kredita i za uspostavljanjem saradnje sa vodećim svjetskim univerzitetima iz oblasti turizma i hotelijerstva.

Sa ministrom Radulovićem su razgovarali o promovisanju države na međunarodnom nivou, sa posebnim osvrtom na međunarodnu razmjenu studenata, kao i o situaciji sa koronavirusom i aktivnostima tog resora u pogledu predstavljanja turističke ponude i privlačenja stranih gostiju.

Otvarajući Forum, glavna pregovaračica, Zorka Kordić je čestitala studentima predstojeći praznik i istakla da je naš zajednički zadatak da na putu pristupanja EU snažimo politiku mladih u skladu s najboljim evropskim praksama i afirmišemo potencijal mladih, kako u kreiranju javnih politika, tako i promociji evropske integracije Crne Gore. Ona je istakla da se pitanja mladih tretiraju kroz više pregovaračkih oblasti, a posebno kroz poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke i istraživanje i obrazovanja i kulture, u okviru kojih im se nude brojne prilike za bavljenje istraživanjem, razvijanjem vještina i unapređivanjem znanja, sticanjem novih iskustava u inostranstvu, školovanjem i stažiranjem i pozvala studente da budu aktivni, konkurišu za raspoložive EU programe i iskoriste brojne mogućnosti koje im se nude.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije