Connect with us

Društvo

AFERA SIMIJANOVIĆ: URA platila hotelske troškove “borcu za srpski svet “po preporuci jedne zapadnoevropske države!

Published

on

Nakon objave više tekstova o slučaju Stevana Simijanovića oglasili su se danas iz Građanskog pokreta URA i saopštili da je njihov predsjednik i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović uputio dopis za istragu nadležnim bezbjednosnim službama.

Oni u saopštenju tvrde da su na preporuku zvaničnika jedne zapadnoevropske države, pristali da ugoste Simijanovića prošle godine u Podgorici.

“Sa vizit karti i ostalih legitimacija moglo se zaključiti da se radi o savjetniku u Ambasadi SAD-a pri misiji OEBS-a u Beču. Kao i sa nizom drugih diplomata, obavili smo više razgovora i sa pomenutim Simijanovićem. Neke od njih, rukovodstvo URE je obavilo i na javnim mjestima što dovoljno govori o ozbiljnosti pojedinih medijskih navoda o tobožnjim “tajnim poslovima” koje je pokret URA obavljao sa ovim licem. Dakle, navodi da je Simijanović za našu partiju obavljao neke usluge su netačni i predstavljaju medijske manipulacije svojstvene medijima bliskim bivšem režimu”, naveli su iz GP URA.

Kako ističu, imajući u vidu specifičnost ovog slučaja danas će iz kabineta Abazovića biti upućeni dopisi prema civilnim i vojnim bezbjednosnim službama, Upravi policije i Tužilaštvu, kako bi se prikupile sve relevatne informacije i čitav ovaj slučaj razriješio do kraja.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića plaćao je smještaj u podgorikom hotelu Ambasador američko-crnogorskom državljaninu, navodnom diplomati SAD Stevanu Simijanoviću tokom njegovog boravka u Podgorici oktobra i decembra prošle, kao i januara ove godine, dokazuju fakture iz hotela Ambasador u Podgorici i dokumenta koje je prikupio istraživački tim Pobjede.

Stevan Simijanović, koji se predstavljao kao američki diplomata koji radi pri Misiji OEBS-a u Beču, uhapšen je u poneđeljak u Nikšiću, a kod njega je pronađen validni pasoš SAD, crnogorska lična karta, srpska i američka vozačka dozvola.

Crnogorska policija je Simijanovića uhapsila nakon posjete Miodragu Daki Davidoviću u sjedištu kompanije Neksan, a osnovna tužiteljka Ana Doderović ga je istog dana pustila da se brani sa slobode, bez ikakvog obrazloženja.

Pobjeda je  detaljno opisala aktivnosti Simijanovića, ne samo u Crnoj Gori, nego i na Kosovu, njegove političke stavove i podršku prosrpskim političkim partijama, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema prvobitnim informacijama, lažni američki diplomata je u posljednje vrijeme bio vrlo aktivan u nastojanjima da ostvari konekcije u Vladi Crne Gore, interesujući se posebno za sektor bezbjednosti.

Pobjeda je prije dva dana poslala pitanja o kontaktima sa Simijanovićem kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i ministarki odbrane Oliveri Injac, u želji da provjere informacije iz više izvora o kontaktima sa lažnim američkim diplomatom Simijanovićem.

Ovom listu stigao je juče odgovor iz Ministarstva odbrane kojim se kategorično negira da se ministarka Olivera Injac sastajala sa kontroverznim Simijanovićem.

Izjašnjenja iz kabineta Krivokapića i Abazovića nije bilo. Čak nije bilo ni tvita agilnog koordinatora svih službi bezbjednosti nakon hapšenja Simijanovića, što Abazović praktikuje nakon mnogih policijskih akcija, privođenja ili hapšenja.

Ovog puta – ćutanje. Kao da lider GP URA nikada nije čuo za ,,američkog diplomatu“.

A morala ga je zanimati sudbina Stevana Simijanovića, jer je sa njim, tokom posljednjih pola godine, provodio mnoge dane u povjerljivim razgovorima.

Dodatna novinarska istraga nepobitno je utvrdila da je Simijanović ne samo ostvarivao brojne kontakte sa Abazovićem, već i da je američko-crnogorskom državljaninu GP Ura plaćala troškove smještaja u Crnoj Gori!

I to u nekoliko navrata, od oktobra zaključno sa krajem januara. Prema fakturama hotela Ambasador, navodni američki diplomata boravio je u hotelu na obali Morače u Podgorici još 1. oktobra prošle godine. Tada je bio u društvu sa srpskim državljaninom Dimčeom Gulevskim, iz Novog Sada.

Kakve je usluge za URA-u radio Novosađanin, planinarski vodič, nije poznato. Iz nekog razloga je Abazovićeva partija platila smještaj sa doručkom prvog dana oktobra i za lažnog diplomatu i njegovog saputnika.

Nepuna tri mjeseca kasnije, 24. decembra prošle godine, Stevan Simijanović se ponovo obreo u hotelu Ambasador, koristeći kao i ranije američki pasoš. Ovog puta je bio u društvu srpske državljanke Marije Havrilov, koja je odsjela u drugom apartmanu. Simijanović je u hotelu Ambasador ostao sve do 9. februara, kada ga je crnogorska policija privela i nakon toga obavila pretres apartmana u prisustvu gostiju hotela, Simijanovića i Havrilov, kao i njihovog advokata.

Da li je GP URA i Mariji Havrilov plaćala smještaj, nema podataka. Kao što Pobjeda ne raspolaže informacijama da li je, osim u hotelu Ambasador u Podgorici, agilni Simijanović sa prijateljima odsjedao i u drugim mjestima širom Crne Gore.

Na instagram profilu Novosađanina Gulevskom objavljene su njegove slike ispred Ostroga, Svetog Stefana iz septembra prošle godine.

Izvjesno je, svakako, da je Simijanović iz nekog razloga bio važan za građanski pokret Ura, jer su mu plaćali smještaj i hranu. Pouzdano je utvrđeno i da se Abazović, stranački lider i koordinator svih službi bezbjednosti, trudio da “američkog diplomatu“ poveže sa uticajnim ljudima iz vrha države.

Više izvora Pobjede tvrde da su Abazović i Simijanović imali razgovor i sa premijerom Zdravkom Krivokapićem u Podgorici, kao i sa još nekim visokopozicioniranim službenicima državne uprave.

“Nijesu to bili uvijek zvanični susreti, već brojni razgovori u podgoričkim lokalima, koji su se intenzivirali u posljednja dva mjeseca”, kaže izvor ovog lista.

Što je zaista dogovarao Abazović sa Simijanovićem i kakav ih je zajednički interes povezao?

Jer, Simijanović zaista liči na čovjeka koji je kroz život morao da se služi brojnim vještinama. Sa majkom je sa Kosova, kao četvorogodišnji dječak, došao u Bar, kao raseljeno lice. Majka Angelina, koja se zaposlila kao učiteljica u školi “Blažo Orlandić“ u Baru, vrlo se brzo prilagodila životu u ,,antibirokratskoj“ Crnoj Gori i počela da promoviše ideju svesrpskog okupljanja. Jedna je od osnivačica ,,Kola srpskih sestara“ u Baru.

Kasnije su se preselili u Sjedinjene Američke Države, gdje je Stevan završio političke studije. Očito da se nije odrekao vaspitanja, nastavio je da agituje za srpsku stvar, povezavši se sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Bio je žestoki protivnik NATO, kritikovao bombardovanje Srbije i Crne Gore i pokušavao da pomogne SPC na Kosovu.

Da li se i tada predstavljao kao američki diplomata? Kako god, ponosno se slikao sa srpskim sveštenicima na Kosovu i u Crnoj Gori. Svojevremeno je lično čestitao komandantu italijanskih vojnika u Peći na zaštiti Pećke patrijaršije, a kako se obreo u blizini snaga KFOR-a, ostaje da se nagađa.

Upravo se Stevan Simijanović – borac za ,,srpski svet“, vlasnik američkog, srpskog i crnogorskog pasoša, čovjek koji se svuda po Crnoj Gori predstavljao kao spoljno-politički savjetnik Ambasade SAD u Beču – povezao u Crnoj Gori sa Abazovićem i sa Miodragom Davidovićem Dakom.

Formalno, i URA i Narodni pokret baštine različite političke vrijednosti. Neformalno, ali stvarno: Simijanović je bio neka vrsta veze između ove dvojice političkih lidera.

Kada je uhapšen nakon sastanka sa Dakom Davidovićem, Simijanović je kod sebe imao ličnu kartu izdatu 27. januara 2021. godine. Kako je i kad srpski i američki državljanin, ,,američki diplomata“ i ,,stručnjak za međunarodne odnose“ dobio crnogorsku ličnu kartu, da li je prethodno napravljena obavezna provjera – sve to bi mogao, i morao, da ispita koordinator svih službi bezbjednosti u Vladi Crne Gore Dritan Abazović.

Ili da, za početak, pojasni: kakve je usluge, političke ili ,,diplomatske“, dobio od čovjeka koji se lažno predstavljao i kome je GP Ura plaćala hotelske račune.

Potpredsjednik Vlade i koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović povodom slučaja Stevana Simijanovića se nije oglasio. On nije odgovarao na pitanja Pobjede. Abazovića su pitali kada se sastajao sa Stevanom Simijanovićem, licem koje je ovih dana predmet policijsko-tužilačke obrade zbog lažnog predstavljanja kao službenik Ambasade SAD, koji je bio povod sastanka i o čemu su razgovarali.

Nijesu dobili odgovor da li se Simijanović predstavio lažno, kao ni da li je predsjednik URA-e upoznat sa angažmanom Simijanovića u toj ili nekoj drugoj političkoj partiji.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovor što je konkretno preduzeo koordinator bezbjednosnih službi kako bi pomogao da se što prije rasvijetli ovaj događaj.

MO: Nije bilo susreta sa ministarkom Injac 

Ministarstvo odbrane Crne Gore jedina je državna institucija koja se ljubazno udostojila da odgovori na pitanja Pobjede o susretu sa kontroverznim Simijanovićem.

“Informacija na koju se pozivate, da se ministarka odbrane Olivera Injac sastajala sa Stevanom Simijanovićem, nije tačna”, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Negirali su i da se bilo ko iz Ministarstva odbrane susretao sa lažnim američkim diplomatom.

“Nije tačna ni informacija na koju se u drugom pitanju pozivate, da su ministarka Injac i predstavnici MO imali sastanak sa licem Stevanom Simijanovićem”, kazali su iz MO, uz napomenu da će Ministarstvo odbrane, ,,u cilju jedinstvenog interesa na planu sprečavanja širenja dezinformacija i lažnih vijesti, u kontinuitetu preduzimati neophodne aktivnosti“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije