Connect with us

Društvo

ATANASIJE PORFIRIJU: Vaš prethodnik se udvarao Vučiću, “predatelju Kosova” i Tomi šmokljanu

Published

on

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije  je pred kraj svog života uputio poruku novoizabranom patrijarhu Porfiriju u kojoj je pohvalio njegovu besjedu za vrijeme ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu i naročito to što je u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poručio da “Kosovo nije mit, već zavjet”.

Pomenuti snimak nastao je u bolnici u Trebinju nakon što je Porfirije imenovan za patrijarha i pošto je je svečano ustoličen u Sabornoj crkvi.  Za Nova.rs je potvrđeno da je snimak autentičan.

“Vaša svetosti patrijarše, arhiepiskope pećki i žički, beogradski i svih srpskih i primorskih zemalja, pozdravljam Vas i čestitam na izboru. Osobito vam  čestitam na sinoćnoj vašoj besedi prilikom ustoličenja u Sabornoj crkvi. Brilijantno je sastavljeno, ali je virtuelno proiznesena. Zadivljen sam i čestitam. Otvorili ste nadu ovome narodu. Naročito mi se dopada što ste ste se osvrnuli, onako duboko, na Kosovo u prisustvu Vučića, naravno. Prethodnik vaš se, nažalost, često udvarao ovome, ja ga zovem ‘predatelj Kosova’, a on je to koristio i mimo mojih apela koji su upućivani njemu i ‘Tomi šmokljanu’ i patrijarhu o tome. Neka ti Bog pomogne”, rekao je, između ostalog, episkop Atanasije.

On je prilikom obraćanja patrijarhu Porfiriju objasnio da se razbolio u štampariji, ali da vjeruje da će sve biti dobro uz Božju pomoć.

“Da vas obradujem, radim deseto izdanje moje knjige ‘Od Kosova do Jadovna’, biće pet knjiga. Ako Bog da, vidjećemo se. Ja sam dobio ovaj virus, sad sam ovdje u Trebinju”, poručio je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko – hercegovački preminuo je 4. marta u trebinjskoj bolnici u 83. godini.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije