Connect with us

Društvo

BIOTEHNIČKI fakultet učestvuje u projektu suzbijanja prijetnji od bolesti koje prenose komarci

Published

on

Da pandemija SARS CoV 2 nije jedina prijetnja, posebno na području Mediterana, već i bolesti koje mogu prenositi vektori, imala je u vidu Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča (IAEA) koja je nedavno pokrenula novi međunarodni projekat, u kojem učestvuje i Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

Opasnost koju predstavljaju vektori, prije i iznad svih komarci, koja je postojala ranije i koja će se nastaviti i poslije aktuelne pandemije, bila je osnova za nastavak saradnje, nakon projekta realizvanog od 2016. do 2020. godine, gdje su pored naučnika iz Crne Gore, uključene bile i kolege iz Italije, Francuske, Portugala, Grčke, Albanije, Kipra, Srbije i Turske. Ovaj projekat, pod imenom „Uspostavljanje programa genetske kontrole za invazivne komarce Aedes” (RER 5022 Establishing Genetic Control Programmes for Aedes Invasive Mosquitoes), takođe je finasirala IAEA.

Tokom perioda saradnje, tačnije 2018. i 2019. godine saradnici Biotehničkog fakulteta, uz rukovodstvo doc. dr Igora Pajovića, sproveli su MRR mark-release-recapture eksperimente (obilježi, pusti, ponovo uhvati), na Luštici i na taj način pozicionirali Crnu Goru u grupu 2 zemalja u kojima se koriste sterilisani komarci u svrhu smanjenja prirodnih populacija, odnosno suzbijanja komaraca (po gradaciji od nivoa 0 / početak do nivoa 3 / efektivna upotreba SIT – Sterile Insects Technique).

Novi projekat pokrenut je 18. februara, a trajaće od 2021. do 2023. godine. U njemu učestvuju i kolege iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kirgistana, Uzbekistana i Španije.

Prvi koordinacioni sastanak novog projekta „Jačanje kapaciteta za integrisanje tehnike sterilnih insekata u efikasno upravljanje invazivnim komarcima Aedes” (RER 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”, održan je onlajn.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije