Connect with us

Društvo

BUDUĆI AMBASADORI: Nikčeviću Srbija, Rudoviću Slovenija, Petkoviću Hrvatska…

Published

on

Ministarstvo vanjskih poslova MVP, na čijem je čelu Đorđe Radulović, proslijedilo je predsjedniku države Milu Đukanoviću predloge za specijalne izaslanike i ambasadoreu drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama, saznaje Dan.

Za ambasadora u Sloveniji predložen je Neđeljko Rudović, nekadašnji nezavisni poslanik i bivši funkcioner Građanskog pokreta URA, dok je Želidrag Nikčević predložen za ambasadora u Srbiji. On je predložen od strane najbrojnijeg subjektau vladajućoj koaliciji Demokratskog fronta, odnosno Nove srpske demokratije. Za ambasadora u Zagrebu predložen je Andrija Petković, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Tivat, i to od strane koalicije “Crno na bijelo”, dok je za specijalnog izaslanika za Dubaiu predložena Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

Inače, imenovanje specijalnih izaslanika smatra se dobrim prelaznim rješenjem, imajući u vidu zastoj i komplikovani politički momenat zbog kohabitacije vlasti.

Dan ima saznanja o namjeri da se imenuju i drugi ambasadori, ali zvanične potvrde tih saznanja još nema.

Ukoliko predsjednik Đukanović potpiše ukaze, na jesen bi svi oni mogli početi diplomatske misije u državama za koje su imenovani.

Po Zakonu o vanjskim poslovima, član 40 koji se odnosi na postavljanje i opoziv ambasadora, predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a ukaz potpisuje predsjednik države.

On ukazom postavlja ambasadora po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije