Connect with us

Društvo

CG-ITALIJA: Uskoro potpisivanje sporazuma za borbu protiv droge

Published

on

Crna Gora i Italija će uskoro potpisati operativni sporazum za borbu protiv droge koji će značajno unaprijediti operativnu saradnju, saopšteno je na sastanku vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ambasadora Italije Luke Zeliolija.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Uprave policije, konstatovali da je saradnja sa italijanskim bezbjednosnim službama sadržajna i snažna, što potvrđuju konkretne policijske akcije sa vidljivim rezultatima.

„Operativna saradnja crnogorske policije i partnerskih službi Italije je posebno intenzivna na polju sprečavanja svih oblika prekograničnog kriminala, a sagovornici su se saglasili da će ona u narednom periodu biti još snažnija“, navodi se u saopštenju.

Zelioli je kazao da je Italija važan partner Crne Gore.

„Ekspertska podrška koju pružamo crnogorskoj policiji usmjerena je na unapređenje operativno – tehničkih kapaciteta za još efikasnije rezultate u suzbijanju kriminala, doprinoseći naporima Crne Gore da se pridruži zajednici evropskih naroda“, naveo je Zelioli.

Brđanin je rekao da je crnogorska policija snažan partner italijanskim agencijama za sprovođenje zakona.

„Što je značajno za izvođenje uspješnih operacija koje daju konkretne rezultate, posebno na polju sprečavanja prekograničnog kriminala, od čega benefite imaju Crna Gora, Italija ali i zemlje Evropske unije“, naveo je Brđanin.

On je dodao da Uprava policije odlučno implementira najbolje policijske prakse međunarodnih partnera, obezbjeđujući dosljedno sprovođenje zakona.

Konstatovano je, kako se navodi, da će uskoro biti potpisan Operativni sporazum za borbu protiv droge koji će značajno unaprijediti operativnu saradnju.

“Posebno imajući u vidu značaj jadranskog prostora i ulogu policije u adekvatnom odgovoru na transnacionalne prijetnje“, kaže se u saopštenju.

Brđanin se, kako je saopšteno iz Uprave policije, sastao i sa oficirom za vezu granične policije Velike Britanije.

Sagovornici su konstatovali da će se saradnja crnogorske i britanske policije intenzivirati u oblasti snaženja operativnih kapaciteta granične policije Crne Gore u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima na granici.

Oni su se saglasili da je čuvanje granice kompleksan i zahtjevan zadatak i da je pitanje unapređenja granične sigurnosti stalno otvoreno za jačanje kako ljudskih tako i tehničkih kapaciteta.

Obje strane su, kako se navodi, iskazale spremnost za dalje jačanje saradnje u oblasti granične bezbjednosti.

“I stoga definisali modalitete buduće saradnje i podrške koja bi mogla biti obezbijeđena od strane granične policije Velike Britanije“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije