Connect with us

Crna Hronika

KRIMINALNA GRUPA PLANIRALA UBISTVA, PREBIJANJA, PALJEVINE: Meta i supruga svjedoka saradnika

Published

on

Kriminalna grupa Nikšićanina Radovana Mujovića i Budvanina Vasilija Rafailovića planirala je ubistvo Ranka Radulovića i žene svjedoka saradnika M.M, koji svjedoči u predmetu protiv Mujovića i drugih, navodi se u optužnici u koju je Dan imao uvid.

Kako tvrde iz tužilaštva, ova dvadesettročlana grupa planirala je ubistva više osoba, kao i i prebijanja, paljenja vozila i bacanje eksploziva na kuće osoba koje su im bile meta.

Najslabije karike među osumnjičenima su dva svjedoka saradnika, koji su tužilaštvu ispričali sve detalje o aktivnostima grupe koja je, kako tvrde, bliska „kavačkom klanu“.

Nikola Drecun, Nemanja Zurovac, Mošo Paović i Davor Avdić su 3. juna ove godine, u spuškom zatvoru, po prethodnom dogovoru, učestvovali u napadu na zatvorenika Ranka Radulovića. To je nakon napada saopšteno iz Uprave policije.

Kako tvrde iz tužilaštva, Radovan Mujović je u drugoj polovini 2019. godine iz zatvora tražio od svjedoka saradnika Bajrama Piste da iz bezobzirne osvete i na svirep način ubije „prekolje” B.M., suprugu svjedoka saradnika M.M.

Pista to krivično djelo nije ni pokušao da izvrši, ali je prihvatio.

U optužnici piše i da je Radovan Mujović u spuškom zatvoru podstrekao V.K. da po izlasku na slobodu baci eksplozivnu napravu na lokal „Tani“, u vlasništvu Vladana Radulovića. V.K. je odbio da to uradi.

Tužilaštvo tereti Mujovića i da je početkom 2019. u spuškom zatvoru tražio od Uroša Turđevca i Nikole Marića da bace eksplozivnu napravu na kuću Željka Jokovića u Nikšiću.

“Nabavili su TNT i detonirajuću kapislu i sporogoreći štapin. Zajedno su sastavili eksploziv i 26. februara 2019. eksplozijom izazvali opasnost po život i tijelo Ž .J. i D.J. Eksploziv je bačen ispred ulaznih vrata”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da je Aleksandar Ćetković početkom marta 2020, po uputstvu Vasilija Rafailovića, u zatvoru tražio od Mujovića da mu obezbijedi dvije osobe za nanošenje teških povreda Branku Rafailoviću.

“Mujović je od Nikole Drecuna i M. Rajkovića tražio da prebiju Rafailovića metalnom šipkom. Otišili su u Budvu, ali ih je u tome spriječila policija. Nakon toga, Mujović podstrekava Drecuna na isto djelo, da zajedno sa nepoznatim pripadnikom kriminalne organizacije sa nadimkom Barski prebije Rafailovića. Barski i Drecun su 14. marta u Budvi pretukli Branka Rafailovića”, piše u optužnici.

Okrivljeni Radovan Mujović, Goran Rakočević i Filip Knežević su početkom 2019. u spuškom zatvoru tražili od Petra Lipovine da im obezbijedi osobe koje bi izazvale požar na dva vozila u vlasništvu Miloša Đuričkovića i tri vozila u vlasništvu Igora Vušurovića.

“Lipovina je iz UIKS-a pismom, koje je poslao preko Mitra Markovića, tražio od Lazara Nedovića i Žarka Pejakovića da zapale pet vozila, za šta će dobiti 300.000 eura. Nedović i Pejaković su 6. aprila 2019, na Cetinju, požarom izazvali opasnost za imovinu kada su benzinom polili vozila”, navodi se u optužnici.

Prema navodima tužilaštva, Jovan Mirković i Petar Lipovina su podstrekavali druge u cilju izvršenja teškog ubistva. Mirković je, kako tvrde, od Aleksandra Stevanovića i Bajrama Piste tražio da ubiju Gorana Slovinića i Marka Ljubišu, dok je Lipovina od Nikole Drecuna tražio da pomogne Pisti i Stevanoviću obezbjeđivanjem smještaja u Budvi za skrivanje i oružje za ubistvo.

“Pista i Stevanović su 13. avgusta 2018. došli u Crnu Goru i sastali se sa Drecunom. Djelo nisu pokušali da izvrše, pa su se vratili na Kosovo, nakon čega Jovan Mirković u februaru 2019. poziva Pistu da dođe u Budvu i izvrši teško ubistvo. Pista je došao u Budvu 25. aprila 2019. godine, Mirković ga je odveo u stan i dao mu oružje, dajući mu nalog da je prioritet likvidacije Slovinić. Pratio je svoje mete. Djelo nije pokušao da izvrši jer je 29. aprila uhapšen”, piše u optužnici.

Prema optužnici, Petar Lipovina je tokom oktobra 2017. na Cetinju podstrekao Nikolu Drecuna da izvrši teško ubistvo Dragana Roganovića.

“Na Cetinju je 7. decembra 2017. pokušao na podmukao način da ga ubije, tako što je sa automatskom puškom došao ispred zgrade u večernjim satima i sakrio se u žbunje, gdje je više časova čekao u zasjedi. Kada se Roganović pojavio i izašao iz vozila, ispalio je u njegovom pravcu najmanje 11 metaka, od kojih je jedan pogodio žrtvu, i tako izvršio teško ubistvo u pokušaju”, tvrde iz tužilaštva.

Kako piše u optužnici, okrivljeni Filip Knežević je u prvoj polovini 2018. godine na Cetinju podstrekavao Marinka Rajkovića da ubiju Miloša Đuričkovića i Bobana Sjekloću.

Tužilaštvo ima dokaze da su nabavili oružje i da su u naselju Bukovica, Cetinje, vježbali gađanje. Djelo nisu počinili jer su uhapšeni.

“Radovan Mujović je tokom 2019, tokom boravka u istražnom zatvoru, naložio Mošu Paoviću da angažuje osobu koja će za 50.000 eura u dužem periodu pratiti i saznati životne navike i mjesta izlaska Marka Ljubiše iz Budve. Paović je to prihvatio. U dogovoru sa Urošem Vučinićem, sa umišljajem su bitno doprinijeli izvršenju krivičnog djela tako što su od marta do 27. avgusta 2019. pratili i javljali kretanje Marka Ljubiše. Vučinić je kao pripadnik obezbjeđenja Mladena Kažanegre, prijatelja i osobe od povjerenja Marka Ljubiše Kana, izvještavao Paovića putem kriptovane aplikacije „Kover me“.

Paović je to prenosio Mujoviću, koji je nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Ljubišu Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. N.N. pripadnik klana je došao do terase lokala „Korkovado“, ispred zidina Starog grada, gdje je Ljubiša sjedio za stolom sa Goranom Slovinićem i Draganom Markovićem, i ka njima ispalio više od sedam metaka, nanoseći im tjelesne povrede”, navodi se u optužnici.

Mujović se tereti i da je početkom marta 2020. godine, tokom borvaka u istražnom zatvoru, od Nikole Drecuna i Marinka Rajkovića tražio da Nikolu Perovića prebiju metalnom šipkom.

Prema tvrdnjama tužilaštva, od 8. do 11. maja 2020. u Nikšiću, po dogovoru, čekali su da im bude javljen pogodan trenutak i mjesto za prebijanje. Djelo nijesu ni pokušali da izvrše jer su uhapšeni.

Kako se dalje navodi u optužnici, u Nikšiću, 19. juna 2020, Aleksandar Đurđevac je neovlašćeno držao oružje i municiju u svom vozilu „audi a8“. On je u lijevom dijelu gepeka, ispod tapacira do lijevog zadnjeg štop svjetla, držao pištolj „češka zbrojevka“ kalibar devet milimetara luger, sa fabričkim brojem, i deset metaka.

Svjedok saradnik Bajram Pista kazao je tužilaštvu da se godinama bavi nelegalnom trgovinom i preprodajom marihuane, povezujući vozače i nabavljače, kao i prevozom ukradenih vozila, najčešće iz Srbije, na području Albanije. On tvrdi da mu je Mirković dao unaprijed 2000 eura za prevoz.

“Kada je sjeo u auto, samo se predstavio kao Jorki i pitao me znam li koga vozim. Ja sam mu na to odgovorio „znaš li ti ko tebe vozi“. Tada je kazao da mu se sviđaju momci kao ja i da sam dobar lik. Nikola Drecun je kazao da treba da budemo vrlo oprezni kada smo se nekoliko dana intenzivno kretali po Budvi. Pokazao nam je lokacije gdje je često locirana policija. Bilo mi je nejasno kako u tim obilascima nijednom nijesmo sreli Kana. Pitao sam Drecuna ko je ta osoba, a on mi je odgovorio: „Bio je mnogo dobar, ali je postao zao. Mi ga dugo tražimo, ali teško je doći do njega. Da li ti znaš da radiš za ljude koji su uključeni u klan da se puca, da se ubija… Upoznao si se sa mnogo ozbiljnim ljudima”, ispričao je svjedok saradnik u tužilaštvu.

On je dodao da mu je Drecun pokazao gdje se nalazi kružni tok u Budvi i mjesta gdje se uvijek nalaze pripadnici policije, kojima se, kako mu je savjetovao, uvijek treba predstaviti kao turista.

“Rekao mi je: „Kod nas je rat, treba da budemo oprezni“. Aleksandar Stevanović mi je rekao da Kan nije običan čovjek, da je bogat i opasan i da osjeća kad ga prate i kad ga jure”, kazao je svjedok saradnik.

Kada je došao na izdržavanje kazne u paviljon F, koji je, kako tvrdi, sada za „kavački klan“, a ranije je bio za saobraćajne kazne, primijetio je da su sva vrata otvorena. Kako je naveo, komandir mu je kazao da ide u koju god hoće sobu. Vrlo brzo je zaključio da pojedini zatvorenici koriste telefone, čak i kriptovane.

On tvrdi da mu je Petar Lipovina u zatvoru kazao da je trebalo da izvrše još jedno ubistvo čovjeka sa Cetinja, Vukotića, koji ima lokal na šetalištu.

“Pojasnio mi je da je ubistvo Vukotića trebalo da izvrši neposredno Lazar Nedović. Kada sam pitao kolika je nagrada za ubistvo, pojasnio mi je da je Vukotić visoko kotiran, da je bio dobar drug sa pokojnim Bogdanom Milićem i da predstavlja najjaču konkurenciju „kavačkom klanu“ na Cetinju. Rekao mi je da bi mi nakon izlaska iz zatvora za ubistvo dao tri kila kokaina, 100.000 eura, pasoš za ulazak u skandinavske zemlje ili Njemačku, da bi mi našao prevoz po izvršenom djelu, organizovao bjekstvo i skrivanje”, naveo je svjedok.

Od Jovana Mirkovića je saznao da je u zatvoru u Spužu upucan čovjek i da su to uradili Česi-dva vojna lica, snajperisti, koje je on iz Srbije i Bosne i Hercegovine doveo do granice Crne Gore. Kazao mu je da su to opasni i stabilni momci.

“Lipovina mi je rekao da je Mirković bio šofer Slobodana Kašćelana u Novom Sadu”, rekao je svjedok saradnik u iskazu pred tužilaštvom.

Iz iskaza oštećenog Marka Ljubiše proizilazi da je u Budvi bio meta napada 2019, te da je i ranije, u Beogradu, bio meta napada, i to 2009. i 2013. godine.

Iz iskaza oštećenog Ranka Radulovića proizilazi da je 3. marta bio meta napada tokom šetnje u zatvoru. Naveo je da toga dana nije bilo komandira koji je trebalo da bude tu, već je bio neki drugi. Tokom šetnje je osjetio udarac i sreo se sa nepoznatim licem oči u oči, kada je osjetio i drugi udarac.

Mjerama tajnog nadzora obezbijeđena je presretnuta komunikacija osumnjičenih članova kriminalne organizacije, a poruke su razmjenjivane i razgovori vršeni preko aplikacija i kriptovanih telefona.

Spominju se i određene ženske osobe sa kojima su osumnjičeni komunicirali. Od jedne od njih je traženo da donese oružje Nikoli Drecunu.

Takođe, iz mjera tajnog nadzora proističe zaključak da postoji ozbiljan sukob među pojedinim članovima ove kriminalne organizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije