Connect with us

Crna Hronika

UPOZORENJE: Rat klanova zabrinjava EU, odgovor CG blag

Published

on

Kriminalnom scenom u Crnoj Gori dominiraju česta ubistva vezana za klanove (do 44 takva ubistva od 2012. godine, uključujući šest 2019. godine i dva u prva tri mjeseca 2020. godine). Ubistva koja uključuju crnogorske kriminalne grupe desila su se i u inostranstvu (devet od 2018. godine) i to u Španiji, Njemačkoj, Austriji i Grčkoj, upozorila je Evropska komisija. Iz EK smatraju da odgovor krivičnog pravosuđa, generalno gledano, djeluje blago sa zatvorskim i novčanim kaznama i oduzimanjem imovine koji su nesrazmjerno mali u odnosu na težinu krivičnog djela.

Takvi podaci navedeni su u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori, uz ocjenu da organizovani kriminal predstavlja razlog za zabrinutost.

Iste ocjene o sukobu kriminalnih grupa navedene su i u dokumentima Evropskog parlamenta i Savjeta EU, piše Dan.

U izvještaju EK navodi se da je broj hapšenja pripadnika kriminalnih grupa dostigao do sada neviđenih 333 lica od 2018. godine do prvog kvartala 2019. godine, uključujući i 19 hapšenja u inostranstvu.

“Cjelokupan sistem krivičnog pravosuđa treba da postane efikasniji, operativniji i više odvraćajući, uključujući tu i način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rješavaju u sudovima. Sudski postupci su previše dugi, a višestruka odlaganja česta. Ta duga odlaganja, ali i nedostatak povjerenja između tužilaštva i sudova, nakon nekih kontroverznih oslobađajućih presuda posljednjih godina, doveli su do toga da tužilaštvo u velikoj mjeri koristi sporazum o priznanju krivice”, navodi se u izvještaju.

Kako je istaknuto, osumnjičeni počinilac krivičnog djela, koji postane svjedok saradnik u istrazi, izuzima se od zakonskog postupka bez obzira na težinu djela koje je počinio.

“Kao rezultat toga, uprkos nekim značajnim izuzecima, odgovor krivičnog pravosuđa, generalno gledano, djeluje blago sa zatvorskim i novčanim kaznama i oduzimanjem imovine koji su nesrazmjerno mali u odnosu na težinu krivičnog djela” navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

Kako se tvrdi, Crnoj Gori je potrebno da prioritetno uspostavi centralizovanu bazu podataka u oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

“Crna Gora ima nacionalnu ocjenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), ali treba da je više koristi strateški kako bi usmjeravala svoje operativne prioritete u borbi protiv organizovanog kriminala ocijenili su iz Evropske komisije.

Traže i bolje rezultate u sprečavanju pranja novca

Na problem organizovanog kriminala, nedavno je upozorio i Evropski parlament u rezoluciji o Crnoj Gori.

“Pozdravljamo činjenicu da je ostvaren određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti policije. Podstiče Crnu Goru da nastavi da ulaže napore u toj oblasti, posebno u borbi protiv kriminalnih mreža koje djeluju na međunarodnom nivou, s posebnim naglaskom na borbi protiv pranja novca, trgovine ljudima, drogom i oružjem, nezakonitih igara na sreću i krijumčarenja cigareta”, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta.

Evropska komisija je u neformalnom radnom dokumentu o poglavljima 23 i 24 ponovo ukazala na problem međunarodnog djelovanja crnogorskih kriminalnih grupa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije