Connect with us

Crna Hronika

VOĐE KLANOVA NA SLOBODI: Dok organizuju kriminalne akcije, policija sprječava njihova ubistva

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Uprkos tome što su u policijskim evidencijama označeni kao vođe kriminalnih grupa, Kotoranin Jovica Vukotić, koji važi za vođu škaljarskog klana, i njegovi sugrađani Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, koji slove za vođe rivalskog kavačkog klana, nalaze se na slobodi. Dok policija hapsi nižerangirane pripadnike klanova zbog sumnji da su izvršili teška krivična djela, vođe su na oprezu da ne naprave pogrešan potez kojim bi slobodu mogli zamijeniti pritvorom ili zatvorom, piše Dan.

Policija i tužilštvo često govore o ratu klanova i kao svoje rezultate prikazuju hapšenja kurira i saradnika, a za to vrijeme vođe su slobodne. Dok su bili u bjekstvu, nadležni su ih teretili za najteža krivična djela, koja sada, kada su oni dostupni crnogorskom pravosuđu, ne pominju.

Kriminalci koji se nalaze na vrhu kriminalne piramide u kriminalnoj organizaciji vrlo rijetko direktno učestvuju u izvršenjima najtežih krivičnih djela kao što su teška ubistva, kazao je kriminolog Velimir Rakočević.

“Njihov zadatak je da organizuju i finansiraju likvidacije suparnika. Ukoliko uzmemo u obziru strukturu, a posebno način funkcionisanja ovih kriminalnih organizacija, vidjećemo da vođe klanova najčešće daleko od mjesta zločina mirno prate kriminalne akcije. Imajući u vidu činjenicu da neposredni izvršioci znaju samo onog neposredno iznad sebe od koga dobijaju instrukcije i novac, onda je potpuno jasno da je teško obezbijediti dokaze i dovesti šefove klanova u vezu sa ubistvima. To je i razlog da se hapse samo one osobe za koje postoje dokazi, što će reći lica sa dna kriminalne piramide, dok bosovi ostaju van domašaja pravde budući da nijesu neposredno involvirani u zločin”, kazao je Rakočević u razgovoru za Dan.

Crnogorska policija nedavno je saopštila da je spriječila nekoliko likvidacija, a među metama je bio i Kašćelan. Prema nezvaničnim informacijama, u Kotoru je 21. oktobra 2020. spriječena likvidacija Vukotića.

“Vođe klanova imaju najveći stepen obezbjeđenja i zbog toga suparnička strana koristi svaku priliku koja se ukaže da izvrši likvidaciju. To je moguće izvesti samo onda kada dođu do pouzdanih informacija o kretanju ili mjestu boravka šefa klana. I tada je egzekucija otežana s obzirom da lica u vrhu kriminalne piramide imaju više nivoa obezbjeđenja. Uostalom, njihovi objekti stanovanja, vozila kojim se kreću i slično, osim što sublindirani, čuvaju se 24 časa dnevno, tako da je vrlo teško realizovati kriminalnu namjeru u smislu podmetanja eksploziva i slično”, rekao je Rakočević.

Ubistvo Kašćelana trebalo je da bude izvršeno na nekoj od podgoričkih raskrsnica tokom njegovog dolaska na suđenje u podgorički Viši sud.

Izvršioci su planirali da za krov vozila u pokretu zakače eksplozivnu napravu velike razorne moći, ukupne težine 5,8 kilograma, čije je ubojno dejstvo u prečniku 100 metara.

“U ovom slučaju protivnička strana je očigledno bila u posjednu informacije o kretanju šefa klana i planirala je način izvršenja likvidacije koji bi, da nije osujećen, vjerovatno doveo do najtežih posledica, ne samo za metu, već i za moguće slučajne prolaznike”, istakao je Rakočević.

Kako je ukazao, nove tehnologije su učinile svoje, kao i obaveza da se poštuju najviši standardi u pogledu prava osuđenih i pritvorenih lica, pa zatvorenici to koriste da iz zatvora nastave sa kriminalnim aktivnostima.

“Sofisticirana sredstva prenosa poruka im omogućavaju da i dalje kontrolišu aktivnosti kriminalne organizacije, što uključuje i posredno učestvovanje u pripremanju krivičnih djela”, naveo je Rakočević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije