Connect with us

Društvo

CZIP: Krivolov ne jenjava, ministar da ne žmuri

Published

on

Centar za zaštitu i pručavanje ptica (CZIP) pozvao je ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića da, kako kažu, ne žmuri na krivolov, već da djeluje prije nego što bude kasno.

Prije dva mjeseca, kako podsjećaju, ubijena je mečka u Beranama, a tada je ministar Aleksandar Stijović na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija kazao da mu je potrebno tačno mjesec dana da pripremi plan za borbu protiv krivolova i plan za reformu lovstva.

“Dva mjeseca kasnije: plana nema, rok je probijen, a krivolov je i dalje prisutan!”, poručuju iz CZIP-a.

Dok se ministar, kako kažu, ne oglašava povodom ovog problema, juče smo imali još jedan slučaj svirepog ubistva srndaća u Nacionalnom parku Durmitor.

“Nadzornici parka uspjeli su da zaustave jedno lice, kod koga su zatekli lovački karabin sa snajperom, dok je u torbi pronađena glava ubijenog srndaća. Kakva se poruka šalje institucijama po pitanju razmjera krivolova, kada počinioci istog bez problema krše zakon na zaštićenom području. Činjenica je i da se radio o licu koje je 2017. godine osuđivano zbog krivolova, što govori da kaznena politika nije dovoljno jaka i da prekršioci ne prezaju da ponovo učine isto krivično djelo”, poručuju iz CZIP-a.

Kažu da ni nevladine organizacije, ni Nacionalni parkovi ne mogu stati na kraj krivolovu bez podrške sudova, tužilaštva, policije, inspekcijskih službi.

“Zato još jednom pozivamo ministra Aleksandra Stijovića da ne žmuri na ovakve stvari, već da djeluje dok ne bude kasno”, poručuju iz CZIP-a.

Izvor: Portal RTCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije