Connect with us

Društvo

CŽP: Rodna perspektiva mora biti jasno prepoznata kao sastavni dio procesa pristupanja Crne Gore EU

Published

on

Centar za ženska prava

Rodna ravnopravnost je temeljna vrijednost Evropske unije (EU) i ključni preduslov razvoja društva, i mora biti jasno prepoznata kao sastavni dio procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana, kazali su iz Centra za ženska prava (CŽP).

Iz CŽP-a su saopštili da se šest organizacija iz regiona pridružilo sprovođenju akcije pod nazivom “Unapređivanje rodne ravnopravnosti kroz proces pristupanja EU”.

„U procesu pripreme za sprovođenje zakona i standarda EU, države zapadnog Balkana moraju imati na umu da žene čine polovinu populacije, i da je neophodno osigurati ravnopravnu zastupljenost njihovih potreba i interesa, kao i društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce“, kaže se u saopštenju.

Iz tog razloga, kako se navodi, rodna ravnopravnost mora biti prioritet, kako u procesu pristupanja EU, tako i u proceduri kreiranja uspješnih javnih politika.

„Crna Gora se već uveliko nalazi u procesu sprovođenja neophodnih reformi koje za cilj imaju ispunjavanje kriterijuma za pridruživanje EU. Kao dio ovog procesa, Crna Gora mora obezbijediti uključivanje rodnih prespektiva na svim nivoima“, poručili su iz CŽP-a.

Kako su naveli, zajedničkim djelovanjem organizacija civilnog društva i nadležnih institucija, neophodno je težiti uvođenju rodne perspektive, sagledavanju različitosti potreba i interesa žena i muškaraca, unapređivanju prava žena i rodne ravnopravnosti, kao i kvaliteta života svih ljudi, za dobrobit društva u cjelini.

Iz CŽP-a su kazali da su se organizacije iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) udružile da kroz četvorogodišnju akciju “Unapređivanje rodne ravopranvosti kroz proces pristupanja EU” podrže vlade u procesu uvođenja rodne perspektive u javne politike i predpristupni proces.

U akciji učestvuju organizacije Reaktor – Istraživanje u akciji (Sjeverna Makedonija), Kosovska ženska mreža (Kosovo), Albanska mreža za osnaživanje žena (Albania), Prava za sve (Bosna i Hercegovina), CŽP (Crna Gora) i Fondacija Kvinna till Kvinna (predstavništvo u Sjevernoj Makedoniji).

Te organizacije su, kako je saopšteno iz CŽP-a, udružene u zajedničkom poduhvatu prikupljanja podataka o postojećem rodnom disbalansu u različitim sektorskim oblastima na nacionalnim nivoima.

“Praćenju rada institucija nadležnih za sprovođenje obaveza iz oblasti rodne ravnopravnosti radi informisanja EU u procesu izrade godišnjih izvjestaja i sprovođenja političkog dijaloga EU i zemalja u procesu pristupanja, kao i u izgradnji regionalne mreže organizacija koje se zalažu za jačanje rodne perspektive u procesu pristupanja EU”, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije