Connect with us

Ekonomija

ECB SAOPŠTILA: Evropa razmatra uvođenje digitalnog eura

Published

on

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da pokreće dvogodišnju analizu o tome da li treba uvesti digitalnu verziju eura koja bi dopunjavala gotovinu, što je njen oprezan korak ka uvođenju digitalnih valuta i analiza potencijalnog uticaja na politiku i finansijski sistem.

ECB je u izjavi u srijedu navela da digitalni euro mora biti takav da zadovolji potrebe potrošača, istovremeno pomažući sprečavanje ilegalnih aktivnosti poput pranja novca i ne smije imati negativan uticaj na finansijsku stabilnost i monetarnu politiku.

Digitalizacija “doseže sva područja našeg života”, napisao je u blogu član Izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.

“Pandemija korona virusa (COVID-19) pokazala je koliko brzo se takva promjena može dogoditi. I to utiče na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i putem interneta”.

Rekao je da na mnoga pitanja treba odgovoriti i da će se “tek kasnije doći do odluka da li izdavati digitalni euro ili ne”. Ako ta ideja bude odobrena kroz dve godine, bile bi potrebne još tri da zaista nastane digitalni euro.

ECB – centralna banka 19 zemalja koje koriste euro, pokreće detaljnu studiju pošto je već prikupila stavove građana i finansijskih stručnjaka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije