Connect with us

Društvo

DANAS OBUCITE ŠARENE ČARAPE: Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

Published

on

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umjesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.  Od 1886. godine on je pratio razvoj svoje bolesne kćerke i opisao je 50 kliničkih znakova bolesti koje su slične sa ostalim bolesnicima. Po njemu je ova pojava i dobila naziv Daunov sindrom.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u Njujorku.

Ban Ki Mun, tadašnji generalni sekretar UN-a je na konferenciji 2012. godine izjavio: “na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Daunovim sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas dâ svoj doprinos da bi djeca i osobe s Daunovim sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve”.

Ljudi širom svijeta danas će nositi šarene ili različite čarape u znak podrške osobama s Daunovim sindromom.

Šarenim čarapama pokazuje se podrška borbi da se integrišu u društvo.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije