Connect with us

Društvo

DENKOVIČEV PROJEKAT: Nastavljeni radovi na hotelu u Bijeloj čije otvaranje kasni tri godine

Published

on

Hotel je trebalo da bude otvoren 2017. foto: Radio Jadran

Nakon nekoliko mjeseci pauze, izgradnja hotela na lokaciji Žager u Bijeloj ponovo je nastavljena, a krajnji rok završetka radova ponovo pomjeren. Otvaranje, 17 miliona eura vrijednog hotela, kasni već tri godine, jer postavljeni prvobitan rok bila je 2017. godina.

Grubi građevinski radovi okončani su u avgustu 2018. godine, po građevinskoj dozvoli iz 2014. godine, nakon čega je menadžment kompanije Politropus Alternative izdejstvovao novu građevinsku dozvolu koja im je omogućavala povećanje spratnosti objekta za dvije etaže. Vjeruju da viš eneće biti prekida, te da će uspjeti konačno da završe zdanje.

Nadzorni inženjer, Slaviša Ćorić kaže za Radio Jadran da su do sad urađeni grubi građevinski radovi na hotelu za spratnost Po+2Su+Pr+3.

-Takođe, izvedeni su svi radovi na kupalištu ispred hotela, osim završnih, nasipanja plaže finim pijeskom. Dozvoljeno nam je da povećamo spratnost smještajnog dijela objekta, zahvaljujući razumijevanju rukovodstva Opštine i posebno profesionalnosti i korektnosti direktora Agencije za izgradnju Bora Lučića, koja je obrađivala PUP i koja je prepoznala značaj hotela i implementirala smjernice prostornog plana višeg reda – prostorni plan priobalnog područja – ističe Ćorić.

Realno je, kako kaže, za očekivati da kraj izgradnje i zvaničan početak rada hotela, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju, bude druga polovina 2022. godine:

-Zbog globalne situacije ne možemo imati garanciju da će to biti sigurno jer ćemo dio opreme nabavljati iz inostranstva i pitanje je kakvi će rokovi dostave bitim jer svi dobavljači ostavljaju mogućnost više sile, objašnjava Ćorić.

U budućem hotelu biće 97 smještajnih jedinica, od kojih je 11 apartmana, što je za skoro 30 smještajnih jedinica više u odnosu na prvobitni plan. Hotel će imati SPA i Wellnes centar, teratanu, dva bazena, restorane, butike, hotelsku plažu.

Za saobraćajnicu pored hotela očekuju više sluha od nove Vlade

Vlada Crne Gore u prethodnom sazivu, u novembru prošle godine proglasila je izgradnju kompleksa investicijom od značaja za državu. Da li će takav status projekta biti validan i za aktuelni sastav Vlade, Ćorić nema odgovor. Ipak, očekuje veću podršku u izgradnji pristupne saobraćajnice pored hotela, koja bi trebalo da spoji magistralu i šetalište.

Spor sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja oko parcele na trasi puta, koja je data Dječijem domu Mladost na korišćenje, nikako da se okonča. Investitor, Politropus Alternative, ne želi da smanjuje kategoriju objekta, a ne vidi drugo mjesto za autobuse osim uz pristupni put na njihovoj parceli. Iz starog saziva Ministarstva finansija nijesu htjeli da im daju saglasnost na parcelu da bi gradili put. Ona je vlasništvo Ministarstva finansija, odnosno države, a samo je data na korišćenje Dječijem domu.

“Nadamo se da će problem sa pristupnom saobraćajnicom biti napokon riješen, na zadovoljstvo naše i mještana naselja Žager. Nijesmo još dobili saglasnost, očekujemo sastanak sa predstavnicima Ministarstva početkom naredne godine kako bismo im iznijeli problematiku i, nadamo se, našli rješenje koje je u zajedničkom interesu”, očekuje Ćorić.

“Zamrznut” ugovor s Morskim dobrom do spajanja na glavni kolektor

Sa druge strane, ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom za kupalište ispod hotela je „zamrznut dok se ne izgradi odnosno spoji na kanalizacioni kolektor“:

“Ugostiteljski objekat izgrađen je po građevinskoj dozvoli, planiran da se priključi na gradsku kanalizaciju. S obzirom da to nije moguće, a da mi nećemo da primjenjujemo alternativna rješenja koja nijesu prihvatljiva za hotele visoke kategorije, ugovor je zamrznut dok se ne uvede u funkciju gradski kolektor na ovom potezu”, kaže Ćorić.

Kompanija ukrajinskog investitora Romana Denkoviča, Politropus Alternative, u dosadašnje radove uložila je preko 8 miliona eura od planiranih 17 miliona.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije