Connect with us

Društvo

TUZI: Građani blokirali magistralu, u 14 časova dolaze Krivokapić, Abazović i Borovinić-Bojović

Published

on

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je rekao da su blokirali međunarodni put i da se neće pomjeriti dok ne dođu Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović. Ulaz su blokirali i vozilima Komunalne policije.

Foto: Luča

Dolazak u 14 časova najavio je Krivokapić, dok je malo nakon što su blokirali put, Đelošaj je na svom fejsbuk profilu objavio da mu se javio Abazović.

“Upravo sam dobio sms poruku potpredsjednika Vlade Abazovića nakon dvodnevnog pokušaja da stupimo u kontakt sa Vladom Crne Gore, na koji sam odgovorio pozivom i pozvao ga na sastanak u opštini Tuzi da razgovoramo o mogućnosti rješavanja problema. Čekamo ga”, istakao je Đelošaj.

Foto: facebook

Abazović je ranije dopisom pozvao Đeljošaja da  dođe da razgovaraju u institucijama sistema, što je on odbio.

Premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović posjetiće opštinu Tuzi nakon završetka sjednice Vlade, saznaje Luča.

Policija je došla u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte koji su jutros otvroreni uprkos mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.

“Moraju da pričaju sa nama, da vidimo zašto nas diskriminišu i šta im smeta ovdje. Ne može na silu da se nametne ništa”, kazao je u uključenju  Bojama jutra na TV Vijesti Đeljošaj.

On je jutros kazao je da su ugostiteljski objekti u tom gradu otvoreni i podsjetio da je sinoć donio odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Tuzima.

On je poručio da će se boriti “protiv diskriminacije” i da svi budu jednaki.

“Neću dozvoliti da nas niko ponižava. Od juče ih zovem, ne žele da se jave i žele problem i da diskriminišu Tuzi. Ne može ovako da se ponaša niko prema građanima”, rekao je predsjednik Opštine.

Foto: Luča

Policija je postupila po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), i vlasnike dva lokala pozvala da daju izjave.

Vlasnici ta dva lokala, koji su bili prvi za kontrolisanje, nisu postupili po naredbi. Čeka se dalje izjašnjenje ODT-a.

“Ova odluka je lična, kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova”, rekao je Đeljošaj.

Đeljošaj je ranije rekao policajcima da traži od njih da obavijeste tužilaštvo da će, “ako se ovo nastavi”, pozvati građane Tuzi da pruže otpor.

“Pozvaću građane da pruže otpor ovom dešavanju. Ova odluka je lična kao osveta za postavljanje kosovske zastave. Nijedna opština iz prve grupe nije zatvorena, jedino smo mi izdvojeni iz prve grupe. Neprijatelji su oni koji se svete, a to su premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Dritan Abazović. Krivokapić se sveti jer sam ga prozvao jer nije čestitao Dan državnosti Kosova”, rekao je Đeljošaj.

On je poručio da će se boriti “protiv diskriminacije” i da svi budu jednaki.

“Neću dozvoliti da nas niko ponižava. Od juče ih zovem, ne žele da se jave i žele problem i da diskriminišu Tuzi. Ne može ovako da se ponaša niko prema građanima”, rekao je predsjednik Opštine.

Đeljošaj je danas u Jutarnjem programu TVCG rekao da se obratio premijeru i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, pozivajući ih javno na sastanak.

Foto: Luča

“Niko se nije javio, svi ćute, ne odgovaraju na naše zahtjeve. Htjeli smo dijalog, da nam se objasni zašto i po kom osnovu su ugostitelji u Tuzima diskriminisani, jer svi znamo da naša opština pripada prvoj grupi. Bez obzira što je u okruženju bilo zaraženih, kod nas nije bilo eskalacije”, rekao je Đeljošaj.

Tvrdi da niko od nadležnih državnih institucija ne želi komunikaciju s Opštinom Tuzi, pa su bili primorani da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi donesu odluke iz njihove nadležnosti.

Kaže da ih ni jutros niko nije kontaktirao: “Ja sam od sedam sati u Tuzima, po lokalima. Izviđamo situaciju sa svim našim službama. Kontrolišemo poštovanje mjera. Skandalozno je pokušati Tuzi poniziti”.

Foto: Luča

Na pitanje zašto smatra da je u pitanju politička odluka, Đeljošaj odgovara: “Zato što iz prve grupe u nijednoj opštini nijesu zatvoreni ugostiteljski objekti”.

Podsjeća da u Tuzima nema rasta broja zaraženih.

“Nezvanično sam čuo da je odluka donijeta jer dio građana Podgorice dolazi na kafu u Tuzima. To nije problem Opštine Tuzi, već institucija”, rekao je Đeljošaj.

On tvrdi da odluka koju je donio nije nezakonita, te da je u skladu s ovlašćenjima predsjednika opštine.

Funkcioner Force Genci Nimanbegu saopštio je da je u direktom razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem prenio zabrinutost za situaciju u Tuzima, stvorenu odlukom Ministatstva zdravlja.

“Nedostatak dijaloga koji je pratio ovu odluku o zatvaranju lokala u Tuzima ne treba da bude razlog nedostatka direktne komunikacije između Vlade i opštine. Nema vremena za zvanične dopise, već razgovori trebaju voditi odmah za stolom. Apelujem da se ovaj problem riješi urgentno upoznat i od predsjenika Đeljošaja da Tuzi izražavaju spremnost da se situacija riješi kroz dijalog”, naveo je Nimanbegu na Fejsbuku.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocijenio je da “zloupotreba zdravlja ljudi u političke svrhe i ciljeve može biti strašna”.  Naveo je da očekuje od Vlade da postupi mudro i staloženo u vezi slučaja “Tuzi”.

“Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj podiže vatru i oganj tamo gdje bi se pristojan čovjek stidio. Dajući sebi na značaju koji nema, Đeljošaj pokušava da se izlideriše kod albanskog stanovništva koje je kao i ostali građani Crne Gore često zbunjeno kontroverznim odlukama u vezi sa anti-kovid politikom”, naveo je Danilović.

Traži od Vlade “da odmjereno i mudro reaguje na ovu provokaciju Đeljošaja”

Poslanik DPS-a  Predrag Bošković, u svojoj objavi na Twitter-u komentarisao je postupke predstavnika aktuelne vlasti, koji po njegovom mišljenju,  odgovornost za katastrofalno upravljanje covid krizom prebacuju na Opštinu Tuzi, te da ovaj čin predstavlja još jednu potvrdu neodgovornosti i neznanja aktuelne Vlade.

“Pravo lice apostola-eksperata. Odgovornost za katastrofalno upravljanje zdravstvenom krizom prebacuju na opštinu Tuzi i traže od njih da predlože mjere. Još jedna potvrda nesposobnosti, neodgovornosti i neznanja aktuelne Vlade”, kazao je Bošković na Twitter-u.

1 Comment

1 Komentar

  1. Goran Gazivoda

    25.02.2021. at 10:07

    Podrška za braću iz Tuzi sa Cetinja i Lovćena, E VIVA MONTENEGRO! Nego što!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije