Povežite se sa nama

Društvo

Đukanović: Ljudska prava ugrožena retrogradnim idejama, korupcijom, kriminalom…

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Porast nejednakosti, retrogradnih ideja i autoritarizma, nedostatak i prijetnje vladavini prava, korupcija i organizovani kriminal, urušavaju demokratiju, slabe institucije sistema i dovode u opasnost uživanje i ispunjavanje prava i sloboda zapisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima koju smo usvojili 1948. godine, i kasnijim međunarodnopravnim dokumentima, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kako je kazao posljedice su vidljive naročito kada posmatramo položaj manjinskih i ranjivih grupa.

-Poosebno na planu fundamentalnih sloboda, čije stanje na najdirektniji način pokazuje suštinsku snagu jednog demokratskog društva. Međunarodni dan ljudskih prava prilika je da još jednom potvrdimo snažnu posvećenost i neophodnost kontinuiranog unapređenja i zaštite ljudskih prava i sloboda- navodi Đukanović.

U periodu nakon obnove državnosti, Crna Gora je, kako kaže Đukanović, ostvarila vidljiv napredak na planu razvoja demokratije i uspostavljanja sistema koji će garantovati i čuvati temeljna prava svakog njenog građanina.

-Izazova je puno, ali odlučnost da Crna Gora i svi njeni građani istrajavaju u naporima da čuvaju tradiciju suživota i poštovanja i uvažavanja različitosti i izgrađuju društvo otporno na pokušaje urušavanja jednakosti i dostojanstva svakog pojedinca, bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku, rasnu, starosnu, rodnu ili seksualnu pripadnost ili orijentaciju, nikada nije bila snažnija- istakao je.

Đukanović smatra da su danas Crna Gora i njeni građani rame uz rame sa partnerima širom svijeta u namjeri da daju svoj doprinos neophodnoj revitalizaciji demokratskih vrijednosti i svijetu u kojem će svaki pojedinac biti slobodan i jednak u svojim pravima i dužnostima.

-Da grade demokratsko i otvoreno društvo, društvo znanja i najviših evropskih i euroatlantskih vrijednosti- zaključio je Predsjednik Crne Gore.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije