Connect with us

Društvo

ĐUKANOVIĆ: Nedopustivo da najmanje 10 odsto biračkog spiska u jednoj opštini čine državljani druge države

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u izjavi za CdM, uoči izbora u Herceg Novom, koji će se održati u nedjelju, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav, Zakon o crnogorskom državljanstvu i izborne zakone, ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na pitanje kako se mogu posmatrati izbori u Herceg Novom u svijetlu činjenice da je u izvodu iz biračkog spiska upisano najmanje 10 odsto državljana drugih država Đukanović kaže “sa velikom zabrinutošću”.

“Ali, pročitao sam dragocjenu inicijativu Državne izborne komisije prema Ministarstvu unutrašnjih poslova koja podstiče novu fazu sređivanja biračkog spiska Crne Gore. Nedopustivo je da najmanje 10 odsto biračkog spiska u jednoj opštini kao što je Herceg Novi, čine građani koji su državljani druge države”, naglašava Đukanović.

Prema njegovim riječima polazeći od Ustava Crne Gore koji propisuje da pravo da bira i bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, jasno je da generalno državljani druge države ne bi smjeli biti državljani Crne Gore, a time ni dio njenog biračkog spiska.

“Jasno je i da se ne radi o crnogorskim državljanima koji imaju državljanstvo druge države u skladu sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima i ugovorima ili su stekli crnogorsko državljanstvo na temelju zakonskog određenja koje im je to pravo garantovalo”, pojašnjava predsjednik države.

Na pitanje da li je razmišljao o odlaganju izbora u Herceg Novom Đukanović ističe da je mogao, nakon važnog upozorenja Državne izborne komisije misliti i o odlaganju lokalnih izbora u Herceg Novom.

“Nijesam, jer znam koliko vremena treba za zakonito sprovođenje upravnog postupka u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno kad se zna da on zavisi od kooperativnosti nadležnih organa Srbije”, istakao je on.

A da li će sa pozicije predsjednika države imati inicijative u odnosu na utvrđene neregularnosti u ovom izornom procesu Đukanović poručuje da se nada se da će ovo biti posljednji izborni proces sa toliko neregularnosti.

“U okviru svojih nadležnosti učiniću sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav, Zakon o crnogorskom državljanstvu i izborne zakone, ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, nego i da odgovara u skladu sa zakonom”, zaključio je Đukanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije