Connect with us

Društvo

ĐUROVIĆ, TADIĆ-MIJOVIĆ I NIKOLIĆ: Traže hitnu izmjenu Zakona o RTCG

Published

on

Đurović

Grupa nevladinih organizacija (NVO) koja se bavi medijima dostavila je danas predsjednicima Vlade i Skupštine inicijativu za hitne izmjene Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) na sjednici parlamenta najavljenoj za 20. januar.

Inicijativu su dostavili Media centar, Centar za istraživačko novinarstvo i Institut za medije Crne Gore.

Direktor Media centra, Goran Đurović, kazao je da inicijativom žele da skrenu pažnju najodgovornijim ljudima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na potrebu donošenja hitnih izmjena i dopuna Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

On je podsjetio da je Zakon donijet 27. jula prošle godine zahvaljujući većini Demokratske partije socijalista (DPS) i njegovih koalicionih partnera, navodeći da po važećem zakonu postupak imenovanja članova Savjeta RTCG treba da bude sproveden u januaru ove godine.

“Ukoliko bi se procedura imenovanja članova novog Savjeta sprovela po važećem propisu, bio bi to veliki korak unazad u primjeni ključnih standarda Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope koji se odnose na samostalnost upravljačkih organa u javnim emiterima“, smatra Đurović.

On je rekao da je aktuelni Zakon o RTCG, u pogledu načina izbora i razrješenja članova Savjeta te medijske kuće, najnepovoljnji do sad.

„Jer dozvoljava da se članovi Savjeta suštinski biraju voljom većine poslanika u Administrativom odboru (a zatim potvrde na plenarnoj sjednici Skupštine) dok je razrješenje članova Savjeta moguće obaviti na osnovu drugih zakonskih propisa koji propisuju sankcije za javne funkcionere“, naveo je Đurović.

On je kazao da se u prethodnim zakonima o RTCG izbor članova Savjeta obavljao na osnovu volje ovlašćenih predlagača i bez uticaja poslanika, dok je razrješenje člana Savjeta bilo moguće samo u slučajevima i pod uslovima koje je propisivao zakon o RTCG.

„Ukoliko Skupština sprovede proceduru izbora novog Savjeta po važećem propisu, novi saziv neće imati karakter samostalnog tijela“, smatra Đurović.

Prema njegovim riječima, Savjet bira i razrješava generalnog direktora, koji kasnije bira direktore organizacionih jedinica, a svi zajedno staraju se o odgovornom poslovanju javnog servisa.

„Ukoliko Savjet RTCG nije samostalan, onda će generalni direktor i svi drugi rukovodioci biti pod hipotekom partijske pripadnosti“, kazao je Đurović.

On je rekao da novi saziv Skupštine Crne Gore ima obavezu da odmah unaprijedi stanje u oblasti informisanja javnosti na način što će doprinijeti profesionalizaciji RTCG i oslobađanju od uticaja političkih partija.

Time bi, kako je naveo, u Crnoj Gori bio uspostavljen demokratski standard koji bi teško mogao biti urušen bez obzira koji politički subjekti će u budućnosti vršiti vlast.

“Svojim odnosom prema inicijativi NVO poslanici i Vlada pokazaće na djelu da li žele istinsku profesionalizaciju i samostalnost RTCG ili samo nastavak kontrole i partijskog uticaja na rad javnog servisa“, kazao je Đurović.

On je rekao da se nada da većina u Skupštini ima iste želje kao i većina građana Crne Gore „a to je da se RTCG oslobodi partijskog uticaja (vlasti i opozicije) i konačno učini profesionalnim javnim servisom koji pripada i na usluzi je svim građanima.“

On je rekao da inicijativa NVO, ukoliko bude prihvaćena, neće dovesti do prolongiranja prijeko potrebne smjene aktuelnog rukovodstva RTCG, „već samo doprinijeti da novi saziv Savjeta i novo rukovodstvo ne budu pod hipotekom bliskosti sa aktuelnom vlašću.“

On je kazao da se podnosioci inicijative nadaju da većina u Skupštini neće iskoristiti propis koji je donio DPS za „osvajanje“ RTCG „i da neće zbog kratkotrajne prividne koristi dodatno pogoršati stanje u RTCG.“

„Ukoliko se bude na osnovu važećeg propisa (kojeg je donio DPS) imenovao Savjet, svaka naredna vlast imaće legitimitet da to radi na isti način i imenuje svoje ljude na rukovodeće pozicije u RTCG u odnosu na rezultate izbora“, rekao je Đurović.

On je podsjetio da je Media centar prije novogodišnjih praznika dostavio poslaničkim klubovima i ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Analizu položaja Savjeta u zakonima od 2002. do 2020. godine.

„Kao i prijedlog izmjena i dopuna Zakona sa obrazloženjem, kako bi Vlada i poslanici na što jednostavniji način mogli da izvrše neophodne izmjene prije imenovanja novih članova Savjeta RTCG“, naveo je Đurović.

On je rekao da do danas nijesu dobili odgovor.

„Predloženim izmjenama Zakona o RTCG tražimo da procedura imenovanja članova Savjeta bude slična onoj koju su propisivali prethodni zakoni o RTCG iz 2002. i 2008. godine, a po kojoj su umjesto poslanika, kandidate za članove Savjeta imenovali ovlašteni predlagači iz organizacija civilnog društva“, kazao je Đurović.

On je rekao da su, osim procedure kojom se želi smanjiti prostor za uticaj političkih partija na imenovanje članova Savjeta, predloženi i pooštreni kriterijumi za ovlaštene predlagače iz reda NVO.

„Kako bi se osiguralo da samo istinski aktivne i kredibilne organizacije učestvuju u ovom procesu i imenuju ljude sa integritetom“, zaključio je Đurović.

Inače, na čelu centra za istraživačko novinarstvo je Milka Tadić-Mijović, novinar Monitora i članica koalicije Crno na bijelo, a Instituta za medije, Olivera Nikolić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije