Povežite se sa nama

Društvo

DPS: Spajić nastavlja da diskriminiše stariju populaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić svojim djelovanjem uskraćuje pomoć usluga u kući starijim ljudima i na taj način diskriminiše korisnike kojima je potrebna pomoć, na koju oni imaju zakonsko pravo, i to čak 11 opština u Crnoj Gori, saopštila je DPS Komisija za brigu i unaprijeđenje kvaliteta života starije populacije

Iz DPS-a su saopštili da Spajić ne poštuje Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim je garantovana dostupnost usluga u najmanje restriktivnom okruženju korisnika.

“Ovo je alarm za reakciju javnosti! Oduzeti pravo najugroženijoj populaciji, šta je sljedeće?”, pitaju se u DPS-u.

Oni su naveli da se, kao rezultat takve surove diskriminacije, veliki broj građana javlja Centru za socijalni rad sa zahtjevima da im je potrebna pomoć u kući, jer usljed bolesti ili invaliditeta nema ko da brine o njima.

“Međutim radnici centra odbijaju takve stranke, jer ministar Spajić ne želi da proširi uslugu propisanu Zakonom na sve opštine, jer na taj način štedi budžet. Iako su se u prethodnom periodu stvorili svi preduslovi da se u 2021. godini proširi usluga pomoći u kući na sve opštine, jer su se licencirali pružaoci usluga da vrše ovu vrstu usluge, a samim tim spriječi institualizacija korisnika u domovima za stara lica, u kojima nema dovoljno smještajnih kapaciteta”, piše u saopštenju.

Ovakvim diskriminatorskim vođenjem socijalne politike, kako se navodi, MFSS pravi razliku među građanima i štedi na jednoj od najugroženijih kategorija našeg društva.

“Ovakvo postupanje ministra dovelo je do toga da građanin iz Pljevalja može da dobije uslugu i ostvari svoje pravo preko Centra za socijalni rad, a građanin koji živi u Podgorici, Ulcinju, Herceg Novom ili nekoj drugoj opštini, istu uslugu ne može da ostvari. Kao Komisija za brigu o starijim licima DPS-a Crne Gore, pitamo se zašto onda postoje odredbe ZSDZ koje garantuju da korisnik može sam da bira licenciranog pružaoca usluga, bez obzira da li tu uslugu pruža država, NVO ili neki drugi organ?”, navode iz DPS Komisije za brigu i unaprijeđenje kvaliteta života starije populacije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije