Connect with us

Ekologija

KOALICIJA 27: Željezara Tosčelik da unaprijedi mjere za zaštitu životne sredine

Published

on

Foto: investitor.me

Željezara Tosčelik iz Nikšića treba da unaprijedi mjere na zaštiti životne sredine, a posebno na sprječavanju zagađenja voda, smatraju u Koaliciji 27.

Navodi se da Željezara Tosčelik, kao prvi korak treba da razradi operativne planove sanacije mazutnih spremišta kako bi se zaustavilo izlivanje opasnog tečnog otpada u životnu sredinu.

„Pozivamo Željezaru Tosčelik da pojača rad i aktivnosti kako bi se izbjegli ekološki udesi, a ekološku inspekciju da, u saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, izvrši monitoring otpadnih industrijskih voda iz te fabrike koje se ulivaju u Bistricu i Gračanicu, kako bi imali objektivne infromacije o kvalitetu i posljedicama negativnih uticaja“, kaže se u saopštenju.

Željezara Toščelik je, kako se navodi, od osnivanja prošla kroz različite faze usvajanja standarda, a 2019. godine pribavila je Integrisanu dozvolu za rad postrojenja u pogonima Čeličane, Kovačnice i Energane, kako bi ispoštovala Zakon o industrijskim emisijama.

Prema podacima iz Izvještaja o realizovanim aktivnostima iz Programa mjera i Integrisane dozvole za 2019. godinu, Željezara Tosčelik je izradila Plan prevencije od udesa, ali od nadležnih još nijesu pribavili saglasnost.

„Željezara Tosčelik obezbjeđuje konstantan dotok tehničke vode sa akumulacije Liverovići, a Vodoprivredna saglasnost koja propisuje taj aspect izdata je prije 47 godina i više nije važeća. Prema podacima iz Uprave za vode kao nadležnog organa, Željezara Tosčelik još nije podnijela zahtjev za izdavanje vodnih akata“, navedeno je u saopštenju.

Iz Koalicije su ukazali da i Željezara Tosčelik, uz nepostojanje vodne dozvole, ispušta različite otpadne industrijske vode u korita Bistrice i Gračanice, koje nijesu rijeke stalnog toka.

„Gračanica je opterećena industrijskim vodama od njenog gornjeg toka gdje povremeno dolazi do izlivanja boksitnih voda iz rudokopa Biočki stan, a onda nizvodno prima otpadne vode Željezare Tosčelik i drugih idustrijskih postrojenja. Bistrica prihvata industrijske otpadne vode na samom izvorištu gdje je zabilježeno prisustvo mazuta“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz Koalicije, razlivanje mazuta dešava se na više privatnih imanja u naselju Rubeža u neposrednoj blizini ključnog pogona Čeličane, posebno kada proradi jedan od izvora Bistrice.

Iz Koalcije su kazali da se, na osnovu Izvještaja o realizovanim aktivnostima iz Programa mjera i Integrisane dozvole za 2019. godinu Željezare Tosčelik, zapaža da nije realizovan monitoring kvaliteta vode rijeka Gračanice i Bistrice.

“A kao razlog operater navodi da nije mogao biti dogovoren termin za uzorkovanje i analizu sa ovlašćenom organizacijom, zbog njihove zauzetosti“, kaže se u saopštenju.

Koalicija 27 je neformalna mreža NVO Crne Gore, formirana 2016. godine, koja predstavlja platformu za zajedničko učešće organizacija civilnog društva u procesu usvajanja standarda i vrijednosti EU u oblasti zaštite životne sredine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije