Connect with us

Ekologija

SVIJET KOJI NESTAJE: Broj ajkula u svjetskim morima smanjen za 70%

Published

on

Ilustracija: Pixabay

U posljednjih 50 godina populacija ajkula i poligača se smanjila za 70 posto, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

Znatan porast ribolova od 1970. je učinio da se znatno smanji broj jedinki spomenute populacije. To se odnosi i na morskog psa mlata čije su jedinke bile vrlo brojne. Za polovinu od 31 vrste morskih pasa na svijetu se smatra da su ugroženi ili kritično ugroženi. Na to su upozorili iz Međunarone unije za zaštitu prirode.

“Smanjenje broja ovih životinjskih vrsta ne prestaje. Naši okeani su vrlo iscrpljeni i zato su nam potrebne proaktivne mjere da bismo spriječili kolaps. Ovo bi donositeljima odluka trebao biti poziv na uzbunu”, ukazao je Natan Pakoreu, vodeći autor studije i istraživač kanadskog Univerziteta Simon Fraser.

Za ovo istraživanje korišteni su podaci iz prethodnih studija i podaci o ulovu. Autori studije strahuju da je broj ajkula u stvarnosti još i manji jer nisu imali podatke iz 1950. kada je počeo masovni industrijski ribolov.

Osim prekomjerenog ribolova, uzroci ovog problema su udari brodova u ajkule i poligače, eksploatacija nafte i plina, kao i klimatske promjene. Raniji podaci su pokazali da se svake godine ubije 100 miliona ajkula, čime se smanjuje njihova sposobnost razmnožavanja.

Peraja ajkula se koriste za pravljenje supe, pa nakon što im ribari isjeku peraja vrate ih u vodu.

“Stalni pad broja ovih životinjskih vrsta pokazuje da vitalni dio ekosistema u okeanima nismo zaštitili od prekomjerenog ribolova. To će se negativno odraziti i na same okeane, ako nešto ne poduzmemo”, upozorila je Kasandra Rigbi, biolog australijskog Univerziteta Džejms Kuk i koautorika studije.

Istraživanjem je utvrđeno da se stanje donekle poboljšalo nakon 2000. godine. Smanjenje broja je usporilo u Tihom okeanu, ali to nije slučaj u Indijskom okeanu u kojem se broj ajkula i poligača neprestano smanjuje od 1970. Pretpostavlja se da je na navedenoj morskoj površini gubitak 84 posto do danaas.

Naučnica Maraja Fleger smatra da bi države trebale zabraniti prodaju i trgovinu perajima ajkula. Na tome se insistira u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Kanadi je to učinjeno 2019. godine, piše list Guardian.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije