Connect with us

Ekologija

VLADA SE NE IZJAŠNJAVA O OTVARANJU RUDNIKA: Mojkovčani poručuju da će braniti Bjelasicu

Published

on

Velika prašina digla se zbog najave otvaranja rudnika Brskovo i gradnje novog jalovišta u Mojkovcu. Povodom situacije u Mojkovcu i najave blokade radova švaj carskoj kompaniji “Tara Resources” koji planira otvranje rudniuka, oglasile su se političke partije, NVO sektor, međunarodne institucije, lokalni ekološki aktivisti, ali ne oni koji su prvi trebali da se jave i objasne sve detalje ove institucije, pišu Dnevne novine.

Naime, od početka priče o otvaranju rudnika Brskovo i gradnje jalovišta iz Vlade ništa još nijesu saopštili već ćute. I pored najavljene transparentnosti Vlada ne odgovara na novinske upite. Dnevne novine su još 1. marta poslale pitanja zašto je sa dnevnog reda sjednice od 25. februara skinuta tačka o rudniku Brskovo, kao i kako komentarišu najavu gradnje jalovišta u Mojkovcu, ali odgovor do danas nijesu dobili, pišu Dnevne novine.

SULUDA IDEJA

Predsjednik OO DPS Mojkovac Dragan Mrdak za Dnevne novine kaže da je u ovom trenutku otvaranje rudnika Brskovo nerealna priča.

“Mi do sada nemamo ni pravu informaciju u kojoj fazi se nalazi istraživanje koje traje evo već nekoliko godina. Takođe nismo upoznati sa planovima švajcarskog investitora”, kaže Mrdak.

On podsjeća da je 2011. godine završena sanacija jalovišta bivšeg rudnika Brskovo.

“Toliko smo se godina mučili da jednu takvu ekološku bombu saniramo, a sada otvarati neku drugu, novu, po meni bi to zaista bilo suludo. I to na rubu i u zoni nacionalnog parka, maltene na samoj obali Tare. Znači, u prvom planu nam je zaštita zdravlja ljudi, to je po nama suština, a takođe i zaštita životne sredine. Mi smo se opredijelili za politiku razvoja turizma, vidite koliko se infrastrukturnih projekata radi na otvaranju Bjelasice, a prolaziti pored površinskih kopova i jalovišta to jedno sa drugim ne bi išlo”, objasnio je Mrdak.

BRANIĆE BJELASICU

Turistički radnik i aktivista zaštite prirodnih bogatstava sjevera Crne Gore Goran Stanišić ističe da investitori već idu kod mještana i kupuju imanja.

“Pokušavajući da ih isele sa svojih imanja između nacionalnih parkova i Brskova. Potpredsjednica URE kaže da su za otvaranje rudnika, ali da se ispoštuje procedura kako se priroda ne bi uništila. To je isto kao da se odobrava vožnja automobilom ne ograničeno ali se zabranjuje sipanje goriva, eto to je ta pamet “po dubini”, kaže Stanišić.

Prema njegovim riječima, napokon se iskristalisalo ko su neprijatelji grada Mojkovca, ali i priode.

“To su upravo oni koji pripadaju partiji zelenih. Puna su im usta da su odbranili Sinjajevinu od vojnih vježbi. Ne znam šta bi te vojne vježbe uništile, što ne bi uništilo jedno jalovište, ili povšinski kopovi koji bi uništili eko-sistem Mojkovca. Baš kao što se branila Sinjajevina, braniće se i Bjelasica od svih koji je napadaju “, ocjenjuje Stanišić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije