Connect with us

Društvo

EVROPSKI PARLAMENT: Napadi na novinare udaljavaju Crnu Goru od EU

Published

on

Šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik podnio je amandman na predlog izvještaja te evropske institucije o Crnoj Gori, u kome izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja i slobode medija.

Bilčik je rekao da je to područje za koje se u pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori navodi da “nema napretka”.

“Evropski parlament snažno osuđuje sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i poziva na hitnu i efikasnu istragu o napadima. Žali što neki slučajevi nasilja nad novinarima i dalje ostaju neriješeni. Poziva Crnu Goru da obezbijedi povoljne uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja, koja je jedna od osnovnih vrijednosti EU i presudan element procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, navodi se u amandmanu koji je podnio Bilčik.

Podvlači potrebu za, kako se ističe, jačanjem medijskog okruženja, uključujući i kroz podržavanje profesionalnosti medija i medijskih organizacije i unapređenje uslova rada za novinare.

Po ranijim najavama, izvještaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koji će sadržati sveobuhvatan prikaz stanjau našoj zemlji, biće razmatranna plenarnoj sjednici u aprilu.

Zanimljiv amandman podnijeli su i Zdzislav Krasnodebski, Rafaele Fito, Vitold Jan Vaščikovski, Angel Dambaški, Adam Bijelan, Herman Terč i Asita Kanko.Iako pozdravlja činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti policije, EP podstiče Crnu Goru da nastavi napore u toj oblasti, posebno kroz borbu protiv mafije, koja je direktno umiješana u šverc cigareta, trgovinu drogom i oružjem i ilegalno kockanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije