Connect with us

Politika

PICULA: Mirna tranzicija vlasti se nije učvrstila u konstruktivan dijalog

Published

on

Crnogorska mirna tranzicija vlasti nije se učvrstila u konstruktivan dijalog i saradnju, ocijenio je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

“Zbog najave bojktota opozicije želim da naglasim da je važno da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, a kohabitacija između predsjednika i premijera bude konstruktivna i u skladu sa Ustavom”, rekao je Picula.

On je na sjednici EP predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru za period 2019-2020 kazao da dodatni politički pritisak stvara predstojeće glasanje o budžetu, a prošlo je već pola ove godine.

Picula smatra da je potrebno prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa te ga nadgraditi i učini efikasnijim, prenose Vijesti.

“Članstvo u Evropskoj uniji (EU) ne smije biti alibi za političke blokade, kao i političku manipulaciju bilo koje političke opcije”, poručio je Picula.

On je naglasio da je politički dogovor ili savez za evropska pitanja uprkos političkim razlikama od presudne važnosti za ubranje procesa pristupanja u EU.

To je važno, kako je dodao, jer je Crna Gora najdalje odmakla na tom putu, otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja.

“Što se tiče daljeg napretka najveći izazov je zatvaranje otvorenih poglavlja. Podržavam prihvatanje nove metodologije, ali će napredak u svim ostalim zavisiti od napretka u sektoru vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, što je jedna od glavnih poruka u Izvještaju”, naveo je Picula.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije