Connect with us

Evropa

EP: Nagovijestili tužbu protiv Evropske komisije

Published

on

Poslanici Evropskog parlamenta danas su usvojili rezoluciju kojom su nagovijestili pokretanje sudskog procesa protiv Evropske komisije zbog toga što nije ništa učinila na primjeni pravila o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava.

“Za Rezoluciju je glasalo 506 poslanika, 150 je bilo protiv, a 28 uzdržanih”, saopštio je Evropski parlament.

U Rezoluciji se navodi da je mehanizam korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava stupio na snagu 1. januara, a da Evropska komisija, uprkos tome, nije predložila mjere na osnovu novog pravila i nije izradila smjernice o njegovoj primjeni do 1. juna, što je rok koji joj je dao EP.

„To čini dovoljnu osnovu za preduzimanje pravnih poteza protiv Komisije, na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU“, navodi se u Rezoluciji.

Parlament će, navodi se u dokumentu, „u međuvremenu odmah početi neophodne pripreme za mogući sudski postupak protiv Komisije na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU“.

Evroparlamentarci pozivaju Komisiju da brzo reaguje na teška kršenja principa vladavine prava u nekim državama članicama koje ozbiljno ugrožavaju poštenu, zakonitu i nepristrasnu raspodjelu sredstava EU.

Komisija bi trebalo da koristi sva neophodna sredstva za reagovanje na konstanta kršenja demokratskih principa i osnovnih prava u EU, uključujući napade na slobodu medija, na novinare i na slobodu udruživanja i okupljanja.

Pravilo o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova, stanjem u oblasti vladavine prava, osmišljeno je da zaštiti fondove EU od moguće zloupotrebe od vlada država članica, ali na osnovu njega do sada nisu predložene nikakve mjere.

Evropski savjet je zatražio od Komisije da odloži primjenu novog pravila kako bi države članice mogle da ga ospore pred Sudom pravde EU, što su Poljska i Mađarska i učinile 11. marta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije