Connect with us

Društvo

FEJZIĆ: Pijetet za Veliku, ali šta sa Šahovićima

Published

on

Sve zločine počinjene na teritoriji Crne Gore treba osuditi podjednako, jer je to jedini način da se pokaže da nečije žrtve nisu veće od drugih, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, piše Dan.

On je povodom obilježavanja 77 godina od zločina u Velici, kazao da, kao čovjek, duboko žali za svim zločinima koji su se počinili na teritoriji Crne Gore i šire, uključujući i zločine u Pivi i Velici.

“Moj pijetet za žrtve i njihove porodice. Međutim, razmišljajući šta se sve dešavalo kroz istoriju Crne Gore, ne mogu a da ne spomenem neke slučajeve koji se danas ne spominju niti od strane Vlade, a ni među najavljenim rezolucijama”, kazao je Fejzić za agenciju Anadolija.

On tvrdi da je muslimansko stanovništvo u Plavu i Gusinju masovno pokrštavano, a desili su se i masovni pokolji u Šahovićima i duž Limske doline.

“Imam poštovanje za žrtve Velike i Pive, ali niko ne spominje događaje iz 1912. i 1913. godine, gdje je u Plavu i Gusinju ubijeno oko 600 najbiranijih i najuglednijih plavsko-gusinjskih prvaka i gdje je kompletno stanovništvo na silu pokršteno. To je opštepoznata činjenica i to svi u Crnoj Gori znaju”, tvrdi reis.

On tvrdi da je u Šahovićima 1924. godine napravljen strašan zločin, i to u godinama kada nije bilo rata. Poručuje da jedinu pomoć koju je tadašnja vlast pružila onima koji nisu ubijeni, jeste da im se izdaju pasoši da idu za Tursku.

“Danas u Šahovićima nema ni jednog muslimanskog stanovnika, da ne govorimo o spomenicima i bilo kakvom tragu da su oni tamo živjeli”, kazao je Fejzić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije