Connect with us

Društvo

FRONTEX: Na Balkanu manje migranata za 47 odsto

Published

on

U Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) kažu da trenutna situacija na zapadnom Balkanu nije zabrinjavajuća u vezi sa migrantima.

“Broj registrovanih migranata u prva dva mjeseca ove godine manji je za 47 odsto u odnosu na isti period lani”, kažu u Frontexu za “Nezavisne”.

Dodaju da je zabilježen ilegalan ulazak 2.450 migranata, te da je u februaru registrovano 400 slučajeva ilegalnog prelaska granice.

Što se tiče nacionalnosti, radi se o Sirijcima i Avganistancima. Oni, međutim, upozoravaju da su brojevi možda nešto veći, a nisu registrovani zbog kašnjenja u izvještavanju.

U Frontexu kažu za “Nezavisne” da je ovih dana imenovan još jedan oficir za vezu za područje zapadnog Balkana, koji će biti baziran u Tirani. Podsjetili su da je prije tri godine imenovan prvi i zasad jedini oficir za vezu koji se nalazi u Beogradu. Dolaskom novog oficira za vezu, njih dvojica će podijeliti nadležnosti pa će oficir iz Beograda, kako je naglašeno, biti odgovoran za Srbiju, Crnu Goru i BiH, dok će oficir sa sjedištem u Tirani biti odgovoran za Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Takođe, zemlje članice EU pripremaju se za novi migrantski talas koji se očekuje narednih sedmica, kako vrijeme postane toplije, a trenutni brojevi na svim migrantskim rutama, kako kažu u Frontexu, značajno su manji u odnosu na isti period lani.

Očekujući porast broja dolaska ilegalnih migranata, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska planiraju jačanje policijskih patrola na granici sa Hrvatskom, a u pripremi su i druge mjere, koje uključuju i mogućnost postavljanja dodatnih 60 kilometara bodljikave žice na granici između Slovenije i Hrvatske.

Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, rekao je da su ove mjere nužne jer se očekuje povećanje broja migranata, a policija nema dovoljno kadrova da sama u potpunosti nadzire granicu. On je istakao da postoji mogućnost da se za ove svrhe angažuju i pripadnici vojske, koji bi dobili specijalna policijska ovlaštenja.

U pripremi za novi migrantski talas, Frontex je u srijedu potpisao sporazum s Albanijom o jačanju partnerstva u vezi sa čuvanjem granice i sprečavanjem krijumčarenja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije