Connect with us

Društvo

ISTRAŽNI ZATVOR U SPUŽU: Ambasada SAD-a podržala kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona

Published

on

Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, podržala je kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u istražnom zatvoru u Spužu.

Vlada Crne Gore je prethodno nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je finansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona.

“Ova saradnja je rezultat potrebe da se riješe bezbjednosni izazovi povezani sa krijumčarenjem mobilnih telefona od strane zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Tehnologija koja je sada u funkciji će omogućiti viši nivo bezbjednosti čuvara, smanjenjem potrebe za kontrolom pokušaja unošenja telefona, što će takođe smanjiti rizik kako od transmisije COVID-19 tako i od bezbjednosnih incidenata”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Američki Stejt dipartment pruža dugoročnu podršku Vladi Crne Gore u implementaciji nacionalne Strategije o informaciono-komunikacionoj tehnologiji.

Program vladavine prava Ambasade SAD je ranije finansirao opremu za izvršenje kazne zatvora u kućnim uslovima, uključujući servere, softver i opremu za praćenje, takozvane nanogice, kao i kupovinu i instalaciju opreme za uspostavljanje WLAN mrežne infrastrukture u svim sudovima u Crnoj Gori, kao i velikog broja donacija informatičke opreme za sudove i državna tužilaštva.

“Iako je važno postojanje tehnologije za jačanje infrastrukture vladavine prava, Ambasada očekuje od Vlade da preduzme konkretne korake koje će ubrzati reforme u ovoj oblasti, koje su ključni uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije