Connect with us

Društvo

IZVJEŠTAJ GRADONAČELNIKA: Lani dvostruko više investicija

Published

on

Podgorici je u prošloj godini vrijednost realizovanih kapitalnih investicija bila dvostruko veća u odnosu na 2019. godinu, a značajno su premašeni planirani budžetski prihodi, ocijenio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, u izvještaju o njegovom radu i radu organa uprave Glavnog grada i službi za 2020. godinu, piše Dan.

U dokumentu, o kojem će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada 12. marta, je naznačeno da je i u prošloj godini nastavljen ravnomjeran razvoj grada.

Vuković navodi da se uveliko realizuje projekat sistema za prečišćavanje otpadnih voda, da se grade primarni kolektor i sekundarna kanalizaciona mreža, te da je obale Morače spojio novi pješački most.

“Jugozapadna obilaznica biće u potpunosti završena u prvom kvartalu ove godine. U partnerstvu sa prethodnom Vladom izgradili smo prvu fazu bulevara prema Tuzima, rekonstruisali stari put prema Danilovgradu, počeli da gradimo bulevare Veljka Vlahovića i Zmaj Jovin, a vrlo brzo krenućemo izgradnju Bulevara Vilija Branta, kao i bulevara kroz Donju Goricu”, navodi se u izvještaju.

Kada je u pitanju javni prevoz, kako navodi Vuković, u prošloj godini uvedena je elektronska karta, a ove godine biće opredijeljeno pet miliona eura za kupovinu autobusa.

“Snažno podržavajući zdrave stilove života sa željom da ohrabrimo naše sugrađane da više koriste alternativni vid trasnporta, no uzoru na razvijene evropske gradove, unaprijedili smo biciklističku infrastrukturu, a sa tom praksom nastavljamo i u 2021. godini, jer imamo u planu i izgradnju novih biciklističkih staza”, piše u Vukovićevom izvještaju.

U prošloj godini, počela je gradnja vrtića u Bloku šest a, kako navodi Vuković, planirana je i osnovna škola u Tološima.

Kada je u pitanju sportska infrastruktura, kako piše u dokumentu, prošla godina je bila godina preporoda-rekonstruisan je Stadion malih sportova, teren u Njegoševom parku, odbojkaški i fudbalski teren u sklopu SC Morača…

Takođe, uspješni su bili u ozelenjavanju grada urađeno je nekoliko parkova 15 novih dječjih igrališta, u okviru projekta Mikro 020 uređeno je pet novih lokacija.

“Posebno je važno istaći da smo pokrenuli ozbiljan projekat revitalizacije Stare varoši. Rekonstruisali smo nekoliko ulica u autentičnom stilu, obnovili dio fasada, podržali smo i ohrabrili najbolje preduzetnike da nastave da razvijaju svoje biznise u srcu stare Podgorice”, piše u dokumentu.

Vuković navodi da je pandemija korona virusa pogodila i kulturu, ali da su uspjeli u namjeri da tradicionalne podgoričke manifestacije, nastave da žive.

“Podgorica će posle dugo godina dobiti lokalni medij-RTV Podgorica”, navodi gradonačelnik.

On dodaje i da je prethodna godina pokazala koliko je važno biti solidaran i human, te da je Glavni grad pomogao privredu, građane, zdravstvene ustanove.

Izvor: Dan

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije