Connect with us

Društvo

„JA SAM SIMBOL OTPORA”: Ovogodišnji Prajd bez tradicionalne šetnje

Published

on

Foto: PR centar

Ovogodišnji Montenegro Prajd, pod sloganom “Ja sam simbol otpora”, biće održan 20. decembra, bez tradicionalne šetnje zbog poštovanja mjera u doba pandemije, saopštili su organizatori tog događaja.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Nikola Ilić, rekao je da slogan “Ja sam simbol otpora” treba da podsjeti da su lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interpolne i queer osobe (LGBTIQ) bile i ostale simbol otpora Crne Gore.

“Kao što se naše prisustvo u ovoj zemlji često ignoriše, tako se u kontinuitetu pokušava obrisati i zaboraviti otpor koji pružamo samim svojim postojanjem, a koji smo u prethodnih osam godina uobličili kroz Povorku ponosa”, kazao je Ilić na konferenciji za novinare, prenosi PR centar.

Prema riječima Ilića, Povorka ponosa ima istoriju pružanja otpora manipulaciji ljudskim pravima, korupciji i ugrožavanju slobode medija, poziva na poštovanje radničkih i prava drugih marginalizovanih grupa, kao i na prepoznavanje važnosti intersekcionalnog pristupa.

„LGBTIQ osobe su bile i ostale simbol otpora patrijarhalnim, heteronormativnim, homofobičnim i transfobičnim društvenim matricama Crne Gore”, poručio je Ilić.

Članica Organizacionog odbora Staša Baštrica rekla je da od Vlade i državnih institucija zahtijevaju da učine sve što je potrebno kako bi Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola postao funkcionalan u narednoj godini.

“Između ostalog, svjedočili smo žestokim izlivima govora mržnje po ovom pitanju sa različitih političkih adresa. Stoga pozivamo sve političke i pravne subjekte u zemlji na odgovornost kada je ovaj Zakon u pitanju, kako bi svi koji žele mogli da koriste ovaj Zakon”, kazala je Baštrica.

Ona je naglasila da taj Zakon nije samo još jedna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, već cilj za koji se LGBTIQ zajednica dugo borila i izborila, a tiče se direktno kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

“Zahtijevamo od Vlade i Parlamenta, da se aktivno zalažu za kreiranje i usvajanje Zakona o rodnom identitetu temeljenog na samoodređenju, koji će omogućiti poštovanje prava na lični integritet transrodnim osobama, i ukinuti nehumanu praksu neophodne sterilizacije kao preduslova za pravno prepoznanje roda”, navela je Baštrica.

Kako je navela, od Vlade i cjelokupnog crnogorskog društva zahtjevaju da intenzivnije rade na depatrijarhalizaciji obrazovanja, kulture, nauke, ekonomije, zdravstva, te sveukupnog svakodnevnog života, zarad dobrobiti svih građana.

“Zahtijevamo od javnih i državnih institucija da prepoznaju da se LGBTIQ osobe suočavaju sa istim problemima kao i ostatak crnogorskog društva“, istakla je Baštrica.

To su, kako je kazala, ekonomska nesigurnost, problemi prilikom zapošljavanja, nepotizam, siromaštvo, nacionalizam, kao i dodatne prepreke oblikovane homofobijom i transfobijom.

“Zahtijevamo da osmisle svoje i podrže postojeće programe tako da se jasno bore protiv problema koji pogađaju državljanke i državljane Crne Gore, nedvosmisleno razvijajući programe podrške za LGBTIQ osobe”, istakla je Baštrica.

Ona je kazala da od policije i tužilaštva traže da aktivno, adekvatno i pravedno procesuiraju zločine iz mržnje prema LGBTIQ osobama i na taj način im vrate vjeru u pravnu zaštitu i dokažu da su sposobni da zaštite ranjivi dio sugrađana i sugrađanki.

Članica Organizacionog odbora Marija Jovanović navela je da će program Neđelje ponosa trajati od 14. do 20. decembra, a realizovaće ga Organizacioni odbor uz podršku Kvir Montenegra, Asocijacije Spektra, NVO Juventasa i Udruženja Stana.

Ona je rekla da ove godine zbog pandemije neće moći da se okupe i prošetaju ulicama Glavnog grada, u okviru Montenegro Prajda.

„Naša snaga, naša borba i naša ljubav će u internet prostorima, ali i ulicama različitih crnogorskih gradova, postati vidljiva na nove i neočekivane načine”, rekla je Jovanović.

Kako je navela, Neđelja ponosa biće otvorena virtuelnom izložbom autorke Nade Vojinović, koju zainteresovani mogu pratiti online 14. decembra sa početkom u 19 sati.

“Izložbu “Ja sam simbol otpora” čine portreti LGBTIQ osoba i naših prijatelja/ica i saveznika/ca. Link za izložbu biće objavljen na Facebook stranici Montenegro Prajda”, rekla je Jovanović.

Tokom Neđelje ponosa, kako je kazala, biće održana online druženja, filmske večeri, radionice, ali i prve online Montenegro Prajd žurke.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije