Connect with us

Društvo

JASAVIĆ: Nova vlast ne demontira režim DPS-a, već građansku i nezavisnu Crnu Goru

Published

on

Jasavić

Azra Jasavić, nekadašnja poslanica Pozitivne Crne Gore, a sada advokatica, kazala je u intervjuu za portal Standard da je od parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, “toliko osvježilo, da se zamalo zamrzla građanska Crna Gora”.

Ona, ipak, smatra da je bolno otrežnjenje uspavane prozapadne Crne Gore  trebalo da se desi. “Vjerujem da se moderna Crna Gora otrijeznila i shvatila u koji ambis nas gura destruktivna, pseudo-građanska politika URE kojom upravljaju medijski tajkuni i antiratni profiteri okupljeni oko  koncerna „ Vijesti“.

Jasavić kaže da je tek sada crnogorskoj javnosti kristalno jasno  koliko snage i žrtvovanja je trebalo Pozitivnoj Crnoj Gori da se odupre tom pritisku i Crnu Goru zadrži na evroatlantskom putu, čuvajući njen mukotrpno građeni, krhki građanski sklad.

“Ono što je blagovremeno vidjela i spriječila Pozitivna Crna Gora sada vidi i trpi cijela prozapadna Crna Gora, koja nažalost nije na pravi način razumjela vizionarsku politiku Pozitivne Crne Gore. To otrežnjenje je bilo neophodno i može biti blagotvorno za dalju demokratizaciju Crne Gore”, ipak je optimistična Jasavić.

Ona takođe tvrdi da nova vlast  ne demontira režim DPS i njegov način vladanja već naprotiv, da nastavlja loše prakse i urušava sva pozitivna dostignuća bivše vlasti, čime se demontira upravo građanska, nezavisna Crna Gora.

“Sve to čini organizovanim a netransparentnim zaduživanjem građana sa  875 miliona eura, ishitrenim izjavama o gašenju nacionalne kompanije Montenegro Airlines bez cost benefit analize, neusvajanjem budžeta, upitnim privremenim finansiranjem budžetskih jedinica, partijskim zapošljavanjem, teokratizacijom i klerikalizacijom društva, gaženjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, uzdizanjem vjerskih sloboda iznad ostalih sloboda i prava građana, forsiranjem vjerujućih hrišćana, čime se šalje jasna poruke nehrišćanima, ateistima, agnosticima  – da su građani drugog reda”, istakla je Jasavić.

Takođe, dodaje Jasavić,  ignorisanjem Crnogorske pravoslane crkve u postupku rasprave pri izradi izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čime nova vlast negira pravo na njeno postojanje, što se potvrđuje i odlukom Vlade o suspendovanju odluke o ustupanju parcele Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi za  izgradnju hrama u Podgorici sa nemuštim obrazloženjem.

“Ovakvo postupanje je diskriminatorno, suprotno Ustavu, Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda i svim međunarodnim ratifikovanim aktima o ljudskim pravima i slobodama koji tretiraju vjerska prava i slobode. Za nepun mjesec dana rada Vlade, malo li je?!”

Ona, kao pravnik, smatra da se izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti moraju posmatrati višedimenzionalno.

“Sa političkog aspekta posmatrano, sve vjerske organizacije moraju biti registrovane u Crnoj Gori, a svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore mogu biti  u državnoj svojini i to saglasno  političkim i pravno – istorijskim okolnostima. Oko toga, po meni nema dileme, a o pravnim pitanjima, načinima na koje to treba ostvariti možemo i moramo razgovarati, poštujući pravni poredak, već iznijeti stav Venecijanske komisije a, posebno, postupak na osnovu kojih su već upisana prava svojine na vjerskim objektima,” zaključila je Jasavić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije