Connect with us

Društvo

JOANIKIJE DEMANTOVAO KRIVOKAPIĆA: Tražio sam od njega da potpiše Osnovni sporazum, a ne da se miješa u izbor mitropolita

Published

on

“Takvo ponašanje, premijeru Krivokapiću, samo je medvjeđa usluga vladiki Joanikiju, u vrijeme kada je sve bilo usaglašeno i sada je sigurno da će izbor episkopa u upražnjenim dijecezama biti produžen za jesenje zasjedanje”, tvrdi izvor iz Srpska patrijaršija, a prenosi IN4S

Po navodima tog portala, Zdravko Krivokapić je u Beograd stigao da potpiše već dogovoreni Osnovni sporazum, u pratnji ministara Milatovića i Spajića i izvesnog Šikmana, pravnog savetnika.

Povodom izjave premijera Crne Gore da je u Beograd stigao da podrži episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, vladika Joanikije je za IN4S izjavio:

„Zahtijevao sam od premijera Crne Gore da realizuje svoje obećanje i potpiše Osnovni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je isključiva nadležnost Svetog sinoda Episkopi Srpske pravoslavne crkve “. Apsurdno je i da je prijedlog gospodina Krivokapića za potpisivanje Osnovnog sporazuma 30. oktobra, što je svojevrsni politički manevar i ne može se klasificirati kao dobronamjerna gesta koja bi dovela do smirivanja dugogodišnjih tenzija, čija je rezolucija bila ključna prioritet vlade Krivokapića. ”

IN4S navodi da neslužbeno saznaju da se Krivokapić se pravdao da su Abazović i Bečić “kočili” potpisivanje, te da će, ukoliko on potpiše sporazum, ugroziti stabilnost vlade.

“Takvo ponašanje, premijeru Krivokapiću, samo je medvjeđa usluga vladiki Joanikiju, u vrijeme kada je sve bilo usaglašeno i sada je sigurno da će izbor episkopa u upražnjenim eparhijama biti produžen za jesenje zasjedanje”, tvrdi izvor iz Srpska patrijaršija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije