Connect with us

Društvo

JOANIKIJE: Vjerujemo da će Vasilije Ostroški odagnati epidemiju

Published

on

Episkom budimljansko – nikšićki Joanikije je nakon današnje liturgije kazao da mnogi svjedoče čudesima Svetog Vasilija, te da niko nije lud da zabrani vjernicima da se poklone. Veliki broj vjernika okupio se danas ispred ostroškog manastira, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija. Većina vjernika ne nosi maske i ne drže distancu.

“Sveti Vasilije naročito iscjeljuje bolesnike. U ove skoro dvije godine od kada je počela zaraza, i pored svih mjera, narod pristupa ćivotu Svetog Vasilija i naravno niko nije lud, ni od naših vlasti niti od sveštenstva da brani bilo kome u ova vremena kada su inače dosta ozbiljne mjere zbog zaraze, da pristupa ćivotu ostroškog vidara i iscjeljitelja”, kazao je Joanikije.

Foto: Printscreen, TVCG

Foto: Printscreen, TVCG

Kako je dodao oni ne vrše propagadnu već samo blagodare.

“Dobro znamo za njegova čudesa i čudesnu iscjeljiteljsku moć. Jer su se mnogi ovdje od onih koje su ljekari ostavili i lijepo im saopštili da više im ne mogu pomoći ništa, našli lijeka kod ćivota Svetoga Vasilija i to posvjedočili i svojim primjerom i ostala su dobra svjedočanstva. Mi ništa ne činimo, ne pravimo nikakvu propagandu ne dao Bog, nego Bog projavljuje svoga svetitelja a mi blagodarimo na božijem daru i na blagodatnom zauzimanju pred prestolom božjim”, kazao je Joanikije.

Foto: TVCG/printscreen

Foto: Printscreen, TVCG

Ovo je kako kaže veliki jubilej 350 godina od upokojenja, čudotvorenja i nebeskog pastirstva Svetog Vasilija nad narodom.

“Jubilej smo obilježili skromno ali smo uradili ono što je glavno. Vršili smo sve službe i pojačali i umnožili molitve i ovdje pored ćivota Svetog Vasilija i u svim drugim hramovima”, kazao je Joanikije.

Joanikije je dodao da su ”uvijek pozivali narod na poštovanje mjera”.

Foto: Printscreen, TVCG

Foto: Printscreen, TVCG

“Mi zaista vjerujemo da će Sveti Vasilije Ostroški pomoći i odagnati ovu epidemiju daleko od nas i proćerati je da je više nema. Samo mi da se popravimo. A ove stege i ove nevolje koje su nas nalazile pomogle su nam na neki način da se vratimo jednostanvosti. U jednostavnosti je i ljepota i snaga. U našem skromnijem obilježavanju nismo ništa suštinski izostavili, pozivajući uvijek narod da poštuje mjere jer ovo je opaka bolest. Ne treba niko da bude nerazuman jer ljudi umiru. Onaj ko misli da zaraze nema neka ode i posjeti bolesnike na kovid odjeljenjima i ljekare koji tamo rade, da vide kojim su mukama podvrgnuti i bolesnici i ljekari. Sreli smo se sa jednim užasom u našem vremenu ali se nijesmo uplašili jer naša je vjera, vjera u vaskrsenje. Sve što nas snalazi prihvatamo smireno sa vjerom i idemo u susret da rješavamo probleme a ne da bježimo od njih. Daće Bog da ovu bolest i ovu zarazu uz zalaganje svih vas i uz molitve svih vas otjeramo od naših domova i od naših porodica”, kazao je Joanikije.

1 Comment

1 Komentar

  1. Obrad Pavlović

    12.05.2021. at 19:03

    Naslov teksta sam sa iskrenom nevjericom pogledao više puta, a onda mijesam odolio i da ga pročitam.Sa žaljenjem moram konstatovati da tu zapravo nema šta da se pročita, sem ovjerštalih svetosavskih parola.SPC nas još jednom pokušava prisiliti da pojmimo da vjera spašava dušu – ukoliko korona virus pojede tijelo. Virus baš i nema smisao za humor,niti razlikuje vjernike od nevjernika, već nepristrasno ždere sve redom. Nije čak ni plašljiv tako da ga Ostroški svetac neće oćerati svojim čudima. Nije mi namjera da razuvjeravam vjerujuće, jer to nikada nikome nije uspjelo, ali pozivam sve ljude da ne nasjedaju podlim manipulacijama, kojima su u kontinuitetu izloženi od Amfilohija Nečastivog do Joanikija prevrtljivog.Kad ga vjerujiući puk čuje većina bi poželjela da umre da bi što prije vaskrsnula, a od vaskrsnuća će. prema Joanikijevom učenju biti izuzeti svi koji – nijesu nikada ni živjeli, nikada nijesu bili vjernici SPC,nijesu ljubili ruke i pričešćivali se istom kašičicom, nijesu snagom vjere pomakli niti jednu, ma kako malu planinu ili nijesu reinkarnirali kao onaj nedužni Mačak u Mojanovićima. Sa vjerom u Boga i bez mozga svoga AMIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije