Connect with us

Društvo

JUVENTAS: Spomen obilježja ne mogu nositi imena ratnih zločinaca

Published

on

NVO Juventas

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane prekršio je Zakon o spomen obilježjima, na način što je usvojio predlog da ratni zločinac dobije ulicu u ovom gradu, poručili su iz Juventasa.

Iz ove NVO se nadaju da organi koji odlučuju o tome neće razmatrati ovaj predlog.

„Zakonom o spomen obilježjima, nazivi ulica i trgova smatraju se spomen obilježjem a u članu 10 stav 1 tačka 6 ovoga zakona propisano je da se spomen obilježjene može podići licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem. Opšte poznata je činjenica da je Ratko Mladić presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti”, ističu oni i upozoravaju da postupak Savjeta nije samo pogrešan i neodgovoran, već i izuzetno opasan.

„Očekujemo od političkih partija čiji su članovi glasali za ovaj predlog da se ograde od njihove odluke i da pošalju iskreno izvinjenje cjelokupnoj crnogorskoj javnosti” zaključili su.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije