Connect with us

Društvo

KAVARIĆ: Joanikije ne da blagoslov da se obznani Amfilohijev testament

Published

on

Kaže da je to privatni pismen pokojnog mitropolita: Joanikije i Amfilohije - Foto: RTCG

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori neće javno obznaniti testament njenog nedavno upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, jer se, kako je obrazloženo Pobjedi, “radi o mitropolitovom privatnom pismenu“.

Advokat SPC Dalibor Kavarić, koji je početkom novembra kazao Pobjedi da posjeduje ovaj dokument i najavio da će sadržaj objelodaniti po ozdravljenju administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikija (Mićovića), koji se donedavno liječio od kovida-19, saopštio je da nije dobio blagoslov da javnosti prenese Amfilohijevu posljednju volju.

“Obavještavam vas da sam u razgovoru sa vladikom Joanikijem (kao administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske i mojim pretpostavljenim episkopom čije odluke apsolutno prihvatam i poštujem) dobio blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namijenjena široj javnosti”, rekao je Kavarić.

Dan poslije zvanične objave da je poglavar SPC u Crnoj Gori preminuo od posljedica koronavirusa, biznismen i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović saopštio je da je Amfilohije ostavio pismo narodu i tada mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću.

Najavio je i kako će oproštajno pismo “blagovremeno otvoriti“ Krivokapić.

Kazao je da je Amfilohije ostavio nekoliko amaneta – pisanih i usmenih, te da o tome mogu da svjedoče on i otac Justin.

“Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspio da ostavi to pismo vjernom narodu i posebno mandataru Krivokapiću”, rekao je tada Davidović.

Desetak dana kasnije Davidović se ovim povodom opet oglasio i saopštio kako je, zapravo, riječ o četiri amaneta. Prvi Amfilohijev amanet, kazao je on, „sanjajući o ulcinjskoj Briskoj gori, da se opet podigne konak Svetog Vasilija Ostroškog“.

“Drugi, da se obnovi kapela patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima. Treći, da se izgradi spomen-dom patrijarha Varnave Rosića. I četvrti, u kom je prkosno branio svetinje, želio je da se obnovi džamija u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje. Mislio je o braći u Bogu, tražio je bratsku ruku, da bratski obraz osvjetla i pomiri zemlju. Umirao je, a branio je svetinje”, rekao je Davidović.

Interesantno je da su iz Mitropolije kategorično demantovali tvrdnje da je Amfilohije ostavio testament.

To Pobjedi nijesu zvanično saopštili, ali je više sagovornika tog lista iz Mitropolije kategorično odbacilo da testament postoji.

“Ne postoji takav testament. Možda je mitropolit kroz svoje dnevnike, koje je vodio, nešto zapisao. Sve je zapečaćeno i sve će, kada za to dođe vrijeme, komisijski biti pregledano”, rekao je jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede.

Drugi sagovornik iz SPC kazao je i da „mitropolit nikako nije mogao da izdiktira ili napiše testament i preda ga Davidoviću tokom liječenja u Kliničkom centru, a da to u crkvi ne znaju, jer je sve vrijeme, 24 sata, uz njega bio monah iz Cetinjskog manastira i nije ga ostavljao samog“.

“Mitropolit jeste pisao dnevnike. Ima li tamo nešto zapisano u vidu nekog zavještanja, to sada niko u crkvi ne zna i neće znati dok se dnevnici ne otpečate”, kazao je on.

Kavarić je za Pobjedu tvrdio da se testament odnosi na „mitropolitova zavještanja, preporuke, blagoslove i tako dalje“…

Kazao je i da je na osnovu njegovog „dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju vladičinu posljednju volju“.

“Naravno, za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zavještanja”, kazao je Kavarić i dodao da je „u domenu njihove slobodne volje da li će to zaista i ispuniti ili će ga smatrati neobaveznim mitropolitovim pisanjem i odbiti da poslušaju mitropolitov posljednji blagoslov“.

On nije potvrdio da se radi o istim dokumentima o kojima govori i Davidović, uz obrazloženje da će javnost o svemu biti obaviještena kada dođe vrijeme za to.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije