Connect with us

Društvo

KEKOVIĆ: Skupština što prije da usvoji izmjene Zakona o radu

Published

on

Keković / Foto: mina

Skupština mora što prije ponovo da usvoji izmjene Zakona o radu kojima se produžava važenje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) koji ističe u četvrtak, saopštio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković.

“Očekujem da poslodavci neće zloupotrijebiti ovu situaciju i uskratiti prava svojim radnicima”, kazao je Keković u intervjuu Vijestima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u subotu nije potpisao više zakona usvojenih na sjednici Skupštine 29. januara, među kojima su i izmjene Zakona o radu kojim bi se produžilo važenje OKU-a do kraja godine.

On je te zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Zbog toga OKU prestaje da važi u četvrtak, a time i značajan dio radničkih prava.

“Ključni razlog zbog kojeg novi OKU nije ispregovaran u zakonskom roku ogleda se u okolnosti da je nepredviđena pandemija koronavirusa, početkom prošle godine, poremetila sve normalne društvene tokove, a time i proces intenzivnog socijalnog dijaloga o novom OKU, koji je bio očekivan kada je u pitanju tako važan opšti akti”, rekao je Keković.

On je naveo da je proces socijalnog dijaloga često prekidan, nekad i na period od 60 dana.

“Mi smo negdje u oktobru shvatili da je u takvim okolnostima teško ispregovarati novi OKU, pa smo predložili socijalnim partnerima da Skupštini podnesemo inicijativu za produženje važenja aktuelnog OKU-a, kako bi dobili dovoljno vremena za usaglašavanje novog”, kazao je Keković.

Na kraju, tu inicijativu su podnijele dvije reprezentativne sindikalne centrale, USSCG i Savez sindikata (SSCG), koju su podržali svi poslanički klubovi.

“Najveći gubitnici su zaposleni koji rade u djelatnostima u kojima nije zaključen granski kolektivni ugovor i u kojima skoro da i nemamo sindikalno organizovanje na nivou poslodavca ili, i ako ga imamo, nemamo zaključene kolektivne ugovore kod poslodavca”, objasnio je Keković.

U pitanju je više desetina hiljada zaposlenih u raznim djelatnostima – trgovini, bankarstvu, metalskoj industriji.

“Svi oni, pa čak i neki zaposleni koji imaju zaključene granske i kolektivne ugovore kod poslodavaca, crpe prava iz OKU-a”, dodao je Keković.

On je apelovao na predsjednika Skupštine i sve poslanike, da parlament u što kraćem roku usvoji izmjene Zakona o radu i tako, što je više moguće, smanji period u kojem će OKU biti van primjene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije