Povežite se sa nama

Društvo

KOMISIJA: Jednako krivi oni koji relativizuju i opravdavaju napade na novinare

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nadležni organi treba da utvrde da li je motiv napada na urednika nedjeljnika Monitor Esada Kočana novinarski rad ili je on bio slučajna žrtva čovjeka sa kriminalnim dosijeom, saopštila je Komisija za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija.

Komisija je na današnjoj sjednici najoštrije osudila napad na Kočana, koji se dogodio u subotu, ispred zgrade u kojoj živi.

Kako su kazali, posebno brine što do tog napada dolazi svega sedmicu nakon što je u Bijelom Polju napadnut novinar Televizije Vijesti Sead Sadiković.

Iz Komisije su pozdravili brzu reakciju policije i to što je osumnjičeni za napad na Kočana identifikovan i što mu je određen pritvor, i upozorili na neodopustivu atmosferu u društvu, u kojoj napadi na novinare postaju normalna i gotovo svakodnevna pojava.

“Smatramo da je najbitnije utvrditi šta je motiv ovog napada, da li novinarski rad Kočana, ili je on bio slučajna žrtva čovjeka sa kriminalnim dosijeom”, navodi se u saopštenju.

Ne manje važnim bi, kako dodaju, cijenili i pronalaženje eventualnih nalogodavaca, što bi bilo njihovo prvo pronalaženje, kada je riječ o napadima na novinare u Crnoj Gori.

Kočan je na današnjoj sjednici članove Komisije detaljno upoznao sa subotnjim incidentom.

Sjednici Komisije su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević.

“Vjerujemo da se ovim šalje jasna poruka da postoji politička volja da se rasvijetle svi, ne samo posljednji napadi na novinare, ali očekujemo i konkretne rezultate”, kazali su iz Komisije.

Oni su napomenuli da rasvjetljavanje napada na novinare mora biti visoko u prioritetima svih nadležnih organa u Crnoj Gori i cijelog crnogorskog društva, te da počinioci takvih zločina moraju biti adekvatno kažnjeni.

“Jednako krivim u stvaranju nepovoljnog ambijenta za život i rad novinara, smatramo i one koji ovakve napade pokušavaju relativizovati ili na bilo koji način opravdati”, saopštili su iz Komisije.

Oni su kazali da od policije i tužilaštva očekuju kompletnu dokumentaciju u vezi sa napadom na Kočana, koja će im biti korisna u daljem radu.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije