Connect with us

Društvo

KOVAČEVIĆ: Ukinuti redovnu nastavu je kršenje dječjih prava

Published

on

Foto: RTCG

Kada je riječ o obrazovanju djece u Crnoj Gori, u posljednjih nekoliko decenija desili su se ozbiljni pomaci na bolje, smatra Maja Kovačević iz UNICEF-a. Ipak, ističe da istraživanja i dalje pokazuju nizak nivo kvaliteta obrazovanja, te da se na tome mora raditi. Istakla je da je ukidanje redovne nastave kršenje prava djece i da “školu uživo” treba obezbijediti, a da se ne ugrozi zdravlje učenika i nastavnika.

Kovačević je gostujući u Jutarnjem programu TVCG povodom Međunarodnog dana UNICEF-a, kazala da su dvije teme u fokusu te organizacije, obrazovanje i siromaštvo.

Posljednjih nekoliko decenija, smatra Kovačević, desili su se ozbiljni pomaci na bolje, kada je riječ o obrazovanju djece.

„Povećanje obuhvata djece peredškolskim obrazovanjem desilo se u posljednjih pet godina. Prije pet godina  52 odsto djece pohađalo je predškolsko obrazovanje, dok je taj broj sada porastao na 76 odsto, što je strahovito veliki uspjeh. Takođe broj djece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovnu školu je znatno povećan i to je nešto čime se veoma ponosimo“, kazala je ona.

Međutim, kaže da je kvalitet obrazovanja i dalje na niskom nivou.

„To potvrđuju PISA rezultati o kojima se dosta govorilo, a po kojima polovina petnaestogodišnjaka nije dostigla bazični nivo pismenosti. To je nešto na čemu će morati da se radi“, kaže Kovačević.

Istakla je da je pandemija virusa korona dodatno pogoršala tu krizu kvaliteta obrazovanja.

„Svako dijete treba da ima mogućnost da pohađa školu redovno uz poštovanje svih mjera i ne na štetu zdravlja“, kaže ona.

Napominje da je nedavno objavljena studija koja je obuhvatila 191 zemlju u svijetu koja je pokzala da ne postoji jasna veza između toga da li škola radi ili ne radi i stepena transmisije virusa. Ne postoje opipljivi dokazi da read škola doprinosi širenju virusa, dodaje ona.

„Ukinuti djeci mogućnost da uživo pohađaju školu je kršenje njihovih ljudskih prava“, dodaje Kovčević.

UNICEF će podržati istraživanje IJZ-a kojim će pokušati da se utvrdi na koji način dolazi do transmisije virusa među mladima.

„Treba dug put da pređemo da cijelo društvo, ne samo u Crnoj Gori, nego i u drugim zemljama svijeta, shvati da je ulaganje u djetinjstvo najbolja investicija u budućnost zemlje i ekonomski rast“, zaključila je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije