Connect with us

Društvo

KRIVOKAPIĆ: Medijska sloboda imperativ Vlade

Published

on

Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva i može se ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da je cilj Vlade da stvori pozitivno pravno okruženje koje osigurava poštovanje slobode i pluralizma medija.

On je čestitao Dan slobode medija, i poručio da je sloboda u svakoj oblasti, posebno medijska, imperativ aktuelne Vlade.

“Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva i može se ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju. Naš cilj je da stvorimo pozitivno pravno okruženje, koje poštuje ulogu medija u društvu i koje osigurava poštovanje slobode i pluralizma medija”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da su slobodni i nezavisni mediji ključni činilac demokratije i temelj društvenog dijaloga.

“Samo totalitaran i autističan sistem može biti samozadovoljan postignutim rezultatima u bilo kojoj oblasti ljudskog djelanja. Biti autokritički nastrojen, ili prihvatati konstruktivne, na egzaktnosti i empiriji utemeljene kritike, ne znači odavati lične slabosti, nesigurnost i skeptičnost”, smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, preispitivanje ličnih stavova i poteza, odlika su zdravine i zrelosti kako pojedinca, tako i cjelokupnog društva.

“Kritike koje smo kao država u procesu pristupanja dobili od relevantnih institucija i organizacija Evropske unije (EU), nijesu neosnovane i ne zavise od toga da li na nas neko gleda sa simpatijama ili ne”, kazao je Krivokapić.

Takvi zaključci su, kako je naveo, došli kao rezultat objektivnih istraživanja relevantnih i kompetentnih analitičara.

“Nije teško napraviti bolje rezultate u oblasti slobode medija od onih koji su opterećeni hipotekom, od bivšeg režima zarobljenih medija i koji u svom saldu sadrže ubistva, ranjavanja, progone, prijetnje i uznemiravanja novinara. Mi moramo i želimo mnogo više od toga”, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da je aktuelna Vlada pokretanjem Kontinuiranog medijskog dijaloga posvjedočila svojim primjerom da hoće sa medijskom zajednicom da podijeli i iskustva i obaveze i da sve ono što je Ustavom i zakonima predviđeno, sprovede u djelo.

“Usvajanje Medijske strategije, priprema Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama kao i intenzivna saradnja sa Savjetom Evrope i drugim međunarodnim partnerima kada su u pitanju zakoni o nacionalnom javnom servisu, samo su neki od koraka koje preduzimamo i koje ćemo ubuduće preduzimati kako bi se udaljili od mračne uni ili bipolarne medijske slike svijeta”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Crna Gora država svih njenih građana i da je Vlada u obavezi da kreira demokratski ambijent u kojem će za sve predstavnike i reprezente građana biti mjesta na slobodnom i objektivnom medijskom prostoru države.

“Naš cilj je da nijedan režim, institucija ili pojedinac ne mogu računati da medijska sloboda, mediji ili medijski poslenici i njihova profesionalna etika ikada više mogu biti nečiji plijen ili taoci”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, sloboda nikada nije izvjestan i dostupan objekat u ruci, i stiče se u dinamici i borbi.

Krivokapić je poželio svim medijima i njihovim posvećenicima puno snage, volje, entuzijazma, istinoljublja i pravdoljublja kako bi se borili i izborili za slobodu.

“Vaša misija nikada ne može biti materijalno dostojno vrednovana, ali bez Vaše nepokolebljivosti i posvećenosti, nijedno moderno društvo ne može se smatrati naprednim”, zaključio je Krivokapić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije