Connect with us

Društvo

KRIVOKAPIĆ U POSJETI BRODOGRADILIŠTU BIJELA: Brod konačno spreman za izvoz grita u Španiju

Published

on

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić bio je u radnoj posjeti Brodogradilištu Bijela zajedno sa ministrom ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem i ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom. 

“Nakon godinu i po pauze, brod je konačno spreman za izvoz grita u Španiju. Vrlo je važno što smo nastavili sa dekontaminacijom ove lokacije i nadamo se da će ovaj prostor ubrzo biti bez opasnog otpada i kontaminiranog zemljišta”, napisao je premijer.

On je istakao da zahvaljujući naporima Vlade ovaj posao je završen na zadovoljstvo Svjetske banke, renomirane francuske kompanije Valgo i Vlade Crne Gore.

“Nastavljamo da radimo na unapređenju životne sredine i učinićemo sve da CG bude suštinski ekološka država, a ne samo deklarativno”, objavio je Krivokapić.

 

Ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović kazao je da mu je izuzetno drago što je, nakon dvogodišnjeg zastoja, Vlada uspjela da se izbori sa opstrukcijama i nastavi, u saradnji sa tako značajnom kompanijom Evropske unije kao što je Valgo i Svijetskom bankom ovaj projekat neophodan Bijeloj, ali i čitavoj Crnoj Gori na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini.

“Ovaj dio naše zemlje će postati čist i spreman za nove turističke izazove. Ne smijemo zaboraviti ni naše podmorje koje je toksičnim emisijama iz ovog zemljišta, od industrijskih ulja i antifungalnih emulzija do azbesta i teških metala bilo izuzetno ugroženo, naročito u ovom dijelu zaliva. Ova remedijacija će nam pomoći u borbi koju vodimo za zaštitu živog svijeta našeg podmorja koje se diči, između ostalog, i velikim zajednicama zlatnih korala”, navodi Mitrović.

On je istakao značaj ovog projekta, koji je ključan na ekološkom putu Crne Gore.

“Hvala vam na razumijevanju i vremenu koje ste dali novoj vladi da prepozna opstrukcije i preduzme korake za nastavak ovoga projekta koji je značajan, kako naš Premijer često naglašava, na ključnom ekološkom putu Crne Gore”, napisalo je Ministarstvo na Facebook-u.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije