Connect with us

Društvo

LEPOSAVIĆ: Pretjeran nastup Đeljošaja, opravdan stav Krivokapića

Published

on

Jučerašnji nastup gospodina Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani – saopštio je Pobjedi ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić.

On navodi da treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu dana, a sa njima i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici.

– Posebno je važna činjenica da je gospodin Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava. U brojnim slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, ovaj Sud je istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima.“ – ističe ministar.

Ocijenio je da želi da vjeruje da Đeljošaj nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, “jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe”.

– Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apeluje na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima. Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija – zaključio je Leposavić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije