Povežite se sa nama

Društvo

“LJUBAV, LJUDI”: Prajd u Podgorici: Poštovati sve različitosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Podgorici je danas održana deveta Povorka ponosa pod sloganom “Ljubav, ljudi”. Učesnici Prajda prošetali su gradom, a poslate su poruke da sve različitosti treba da se poštuju. Na događaju su bili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri Tamara Srzentić, Đorđe Radulović, Milojko Spajić, Jakov Milatović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković…

Učesnici devetog Montenegro Prajda krenuli su u šetnju ulicama užeg centra Podgorice.

Oni su se prethodno okupili ispred spomenika kralju Niikoli preko puta Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

U užem centru Podgorice, odnosno maršutom kojom treba da prođu učesnici šetnje, policija je blokirala saobraćajnice i prisutan je veći broj njih.

Prajd se odvija pod sloganom “Ljubav, ljudi”.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro je poručio da je puno više ljudi, koji su prvi put na prajdu i saopštio zahtjeve.

Kazao je da je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola počeo sa primjenom ali da 26 povezanih zakona i podzakonskih akata jos nisu dopunjeni.

“Mi pozivamo i Vladu i Skuopštinu da nastave taj proces i nakon dva utvrđena predloga izmjena i dopuna Zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da praktitujemo nesmetano kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji”, rekao je Kalezić.

Drugi zahtjev, kako je rekao, odnosi se na trans zajednicu i na nestašicu hormonalne terapije koja traje više od godinu dana.

“Treći zahtjev odnosi se na nastavak kreiranja i usvajanja zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Taj proces je u toku i mi kao LGBT zajednica zahtijevamo da bude nastavljen.”

Kalezić je zahtijevao i unapređenje pravosudne prakse u odnosu na govor mržnje prema pripadnicima ove zajednice.

Na prajdu je bilo i više ministara: Milojko Spajić, Jakov Milatović, Tamara Srzentić, državni sekretari Janko Odović, Milena Lipovina Božović...

“Nikad veći broj ministara i ostalih predstavnika Vlade Crne Gore na Prajdu dokaz je posvećenosti ove Vlade inkluzivnom društvu – društvu jednakih šansi za sve”, napisao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Gradimo društvo jednakih šansi”, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije